Fikret Hadžić priznao da se htio priključiti Islamskoj državi

Fena
Fikret Hadžić priznao da se htio priključiti Islamskoj državi
/ Radiosarajevo.ba
Fikret Hadžić iz Slapnice kod Kaknja sklopio je Sporazum o priznanju krivice s tužiocem iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH zbog počinjenog krivičnog djela organiziranje terorističke grupe.

Optuženi se tereti da je kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u BiH organizirane na području Bosne i Hercegovine, izvan zvaničnih institucija Islamske zajednice BiH, tokom 2013. i 2014. godine napustio BiH i pokušao da se priključi terorističkim organizacijama Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) koje djeluju na području Sirije i Iraka, a koje su od Vijeća sigurnosti UN-a proglašene kao terorističke organizacije i grupe, u čemu su ga spriječile policijske i sigurnosne agencije u Republici Turskoj, nakon čega je vraćen u BiH.

U skladu sa sporazumom, za optuženog je predloženo izricanje kazne zatvora od jedne godine.

Priznanjem krivice optuženi se odrekao prava na suđenje, kao i prava na ulaganje žalbe na krivičnu sankciju koju mu u ovom predmetu izrekne Sud BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije