FBI pretresa Bidenovu kuću na plaži: Je li na pomolu nova afera oko povjerljivih dokumenata?

1
Radiosarajevo.ba
FBI pretresa Bidenovu kuću na plaži: Je li na pomolu nova afera oko povjerljivih dokumenata?
Foto: EPA - EFE / Joe Biden

Nakon što su dokumenti s povjerljivim oznakama administracije Baracka Obame pronađeni u Joe Bidenovoj rezidenciji u Wilmingtonu i kancelariji u Washingtonu, FBI pretražuje Bidenovu kuću na plaži.

FBI je u srijedu ujutro pretresao kuću na plaži predsjednika SAD, Joe Bidena, kod Rehoboth Beacha u Delawareu, izjavila su za NBC News dva izvora upoznata sa situacijum.

Treći izvor upoznat sa ovim slučajem rekao je da nije bilo naloga za pretres i da je pretres bio svojevoljan. Nejasno je traže li FBI agenti nešto za šta znaju ili je to opća pretraga za povjerljivim dokumentima.

Skupština KS: Usvojen zakon o sufinansiranju ustanova kulture i obrazovanja čiji je osnivač BiH

Skupština KS: Usvojen zakon o sufinansiranju ustanova kulture i obrazovanja čiji je osnivač BiH

Agenti FBI-a izvršili pretres kuće Joea Bidena

Agenti FBI-a izvršili pretres kuće Joea Bidena

Bidenov advokat Bob Bauer rekao je u saopštenju da Ministarstvo pravde (Department of Justice - DOJ) provodi pretres uz Bidenovu punu podršku i saradnju.

"Prema standardnim procedurama DOJ-a u interesu operativne sigurnosti i integriteta, nastoji se da se ovaj posao obavi bez prethodnog obavještavanja javnosti, a mi smo pristali na saradnju", rekao je Bauer. "Današnji pretres je sljedeći korak u temeljitom i blagovremenom procesu DOJ-a koji ćemo nastaviti da u potpunosti podržavamo i olakšavamo. Imat ćemo dodatne informacije na kraju današnjeg pretresa".

Dokumenti s povjerljivim oznakama pronađeni su ranije u Bidenovoj rezidenciji u Wilmingtonu i kancelariji u Washingtonu, ali je Bauer ranije ovog mjeseca rekao da u predsjednikovoj kući na plaži nisu pronađeni povjerljivi dokumenti. Bidenovi advokati pretražili su rezidenciju u Wilmingtonu i kod Rehoboth Beacha za dodatnim dokumentima, rekao je Bauer.

Trump optužuje Bidena: "Kroz slabost i nesposobnost doveo nas je na rub trećeg svjetskog rata"

Trump optužuje Bidena: "Kroz slabost i nesposobnost doveo nas je na rub trećeg svjetskog rata"

"Predsjednikovi advokati locirali su potencijalni dokument sa povjerljivim oznakama u rezidenciji Wilmington, među dokumentima u sobi pored garaže", rekao je Bauer u ranijem saopštenju. "Kada su predsjednikovi advokati pronašli ovaj dokument, oni su ostavili dokument gdje je pronađen i obustavili pretres te sobe. Nakon pretresa u Wilmingtonu, advokati su otišli u Rehoboth i tamo su izvršili pretres. U rezidenciji nisu identifikovani nikakvi potencijalni dokumenti, a advokati su se vratili u Washington, D.C., kasno uveče".

FBI je prethodno sredinom novembra izvršio pretres kancelarija Penn Biden Centra za diplomatiju i globalni angažman nakon što su tamo otkriveni povjerljivi dokumenti, javio je NBC News u utorak.

Vijest o pretresu Bidenove kuće na plaži od strane FBI-a dolazi u trenutku kada je bivši predsjednik Donald Trump pod istragom, nakon što su povjerljivi dokumenti pronađeni u njegovom odmaralištu Mar-a-Lago u Floridi. FBI agenti su izvršili pretres na Trumpovom imanju u Floridi prošle godine i pronašli su više od 100 povjerljivih dokumenata, uključujući neke označenim kao stroga tajna. Prošlog decembra, još dva dokumenta sa povjerljivim oznakama pronađena su u skladištu u Floridi nedaleko od Mar-a-Laga i predata su FBI-u.

"Mali broj" povjerljivih dokumenata otkriven je također prošlog mjeseca u kući bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea u Indiani, rekao je advokat bivšeg potpredsjednika Greg Jacob u pismu poslanom Nacionalnom arhivu. Pence je zamolio "sporednog advokata" da pretraži zapise sa povjerljivim oznakama, tvrdi Jacob.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije