Fauci procijenio koliko će biti učinkovita vakcina protiv COVID-19 američke kompanije

0
Radiosarajevo.ba
Fauci procijenio koliko će biti učinkovita vakcina protiv COVID-19 američke kompanije
Foto: Xinhua / Dr Fauci

Kompanija Moderna saopćila je da ima dovoljno podataka za prvu privremenu analizu kasne faze ispitivanja eksperimentalnog cjepiva protiv COVID-19, što bi trebalo pomoći u utvrđivanju učinkovitosti cjepiva.

Iz Moderne su rekli da pripremaju informacije za predaju nezavisnom odboru za nadzor sigurnosti podataka koji će razmotriti rezultate i dati preporuke. Nisu rekli kada planiraju objaviti podatke o učinkovitosti.

Kompanija je u saopćenju istakla da je zabilježila značajan porast broja slučajeva COVID-19 među sudionicima ispitivanja, jer je stopa zaraze porasla širom Sjedinjenih Američkih Država. Zbog velikog porasta slučajeva, analiza će obuhvatiti znatno više od 53 slučajeva infekcije, što je bio cilj prve analize.

Kompanija je naglasila da ispitivanje ostaje slijepo, pa ni ona, ni voditelji istraživanja ne znaju koji su sudionici dobili cjepivo, a koji placebo. Cjepivo će se smatrati uspješnim ako je velika većina zaraženih primila placebo, nakon što nadzorni odbor pogleda rane rezultate, piše Hina.

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci rekao je da bi Moderna mogla imati podatke u roku od "par dana" ili "nešto više od sedam dana".

Ovaj stručnjak je istakao da bi visok stepen učinkovitosti imao smisla jer je "gotovo identičan" eksperimentalnoj vakcini kompanije Pfizer.

"Možda neće biti 95 posto, možda će biti 90 posto, 96, ili 89 posto, ali bit će u tom rangu", dodao je Fauci.

Podsjetimo, Pfizer je u ponedjeljak rekao da je njegova vakcina protiv COVID-19 učinkovita više od 90 posto na temelju privremenih rezultata ispitivanja, što je mnogo više od onih minimum 50 posto učinkovitosti koje traže regulatori.

Moderna, koja koristi sličnu "messenger RNA" tehnologiju kao Pfizer, ranije je saopćila da se njezin raspored za novembar, što se tiče polaznih podataka, odvija prema planu.

Prije nego što podnese zahtjev za odobrenje za hitnu upotrebu u SAD-u, kompanija će trebati pričekati kontrolne podatke koje zahtijeva američka Uprava za hranu i lijekove, što očekuje da će imati u drugoj polovici ovog mjeseca.

Još uvijek nema cjepiva koja su dobila globalno odobrenje, iako je nekolicina, uključujući Modernino, u kasnim fazama studija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije