Facebook uklonio objavu o Palestini: 'Zasmetala im je jedna riječ'

0
Radiosarajevo.ba
Facebook uklonio objavu o Palestini: 'Zasmetala im je jedna riječ'
Foto: Kolaž / Gaza danas i Gaza u 19. vijeku

Poznati fotograf Norbert Schiller oglasio se na svom Facebook profilu, gdje je saopštio kako mu je kompanija Meta, vlasnik ove društvene mreže, uklonila objavu o Palestini.

Kako je Schiller napisao na svom Facebook profilu: "Probudio sam se jutros da bih otkrio da je kompanija Meta izbrisala moju objavu koja je prikazivala historijske slike Palestine iz 19. vijeka uz kratak historijski prikaz kako je Palestina postala poznata kao Izrael.

Jedini razlog za ovu cenzuru može biti povezan s politikom ovog medijskog diva, očigledno od 2021. godine ili čak i ranije, kada je u pitanju upotreba 'Z-riječi' (Zionism, odnosno cionizam). Ovaj termin, koji je nekada bio izvor ponosa za židovski narod, može se smatrati govorom mržnje prema Meta pravilima. Koristio sam ovaj termin dva puta u mojoj informativnoj objavi koja je bila činjenična i na nijedan način provokativna." 

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Kako dalje navodi, okušat će se u jednom eksperimentu. Postavio je istu objavu, s tim da je bilo kakvo spominjanje cionizma zamijenio slovom X. 

Njegova nova objava je još dostupna na platformi Meta i na njegovom Facebook profilu. 

I WOKE THIS MORNING TO FIND THAT THE POWERS AT META (AKA FACEBOOK) HAVE DELETED MY POST showing historical 19th images...

Posted by Norbert Schiller on Tuesday, October 17, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije