Evropski komesar s najdužim stažom Johannes Hahn odlazi u penziju

0
Fena
Evropski komesar s najdužim stažom Johannes Hahn odlazi u penziju
Foto: Twitter / Hahn zadovoljan s tri uspješna mandata

Austrijski evropski komesar za budžet i administraciju Johannes Hahn najavio je odlazak u penziju nakon više od deset godina provedenih u Bruxellesu, a potencijalni nasljednik je austrijska ministrica za evropske poslove Karoline Edtstadler.

Hahn, član Evropske komisije s najdužim stažem, navodno je najavio povlačenje. Poslan je u Bruxelles nakon evropskih izbora 2009. godine, a ponovo je nominiran pet godina kasnije.

Treći mandat duguje aferi Ibiza, koja je dovela do pada konzervativno-desničarske vlade 2019. Prije evropskih izbora 2019. Edtstadler se smatrala novom komesarkom EU-a, ali Hahn je nominovan nakon što je vlada Sebastiana Kurza pala.

GRAS obavještava građane o izmjenama u saobraćaju

GRAS obavještava građane o izmjenama u saobraćaju

"Krajem oktobra sljedeće godine, dakle na kraju ovog mandata, idem u penziju. Do tada ću, naravno, nastaviti raditi punom parom – ima još puno toga za napraviti u mom odjelu. Ali tri uspješna mandata su dovoljna", rekao je Hahn za Salzburger Nachrichten, prenosi APA.

Bivši čelnik konzervativne Narodne partije Austrije (ÖVP) i ministar nauke prethodno je bio odgovoran za proširenje EU-a u prvom mandatu i regionalnu politiku EU-a u drugom. Uz to, Hahn je jedan od deset potpredsjednika najveće evropske stranačke porodice EPP-a, prenosi Euractiv. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije