Evropska unija usvojila 11. paket sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini

1
AA
Evropska unija usvojila 11. paket sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini
Foto: Twitter / EU uvela nove sankcije

Evropska unija (EU) usvojila je u petak 11. paket sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Vijeće Evropske unije je u saopćenju objavilo da je uvelo "mjere za jačanje postojećih sankcija EU i suzbijanje njihovog zaobilaženja".

Odlukom je Evropska unija stavila na crnu listu još 87 subjekata koji "direktno podržavaju ruski vojni i industrijski kompleks" koji će se morati suočiti sa strožim ograničenjima izvoza robe i tehnologija dvostruke namjene.

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Na listi su četiri iranske kompanije koje isporučuju vojne dronove Rusiji, kao i firme iz drugih zemalja koje su doprinijele zaobilaženju zabrane trgovine.

Evropski blok je također zabranio tranzit preko ruske teritorije više robe i tehnologije proizvedene u EU koja se može koristiti u vojne svrhe. Također, prošire na je zabrana transporta ruske robe na prikolice i poluprikolice registrovane u Rusiji i zabranjeno pristajanje u lukama EU-a svim plovilima koja obavljaju transfere s broda na brod.

Evropska unija dogovorila novi paket sankcija Rusiji

Evropska unija dogovorila novi paket sankcija Rusiji

Odlukom je također povučena dozvola za emitovanje pet medija koji su blisko povezani sa ruskom državom.

U međuvremenu, EU je uveo nove, takozvane "mjere posljednjeg utočišta" koje mogu ograničiti trgovinu robom ili tehnologijom trećim zemljama ako se pokaže da "značajno i sistematski" zaobilaze sankcije EU-a.

Prethodne sankcije ciljaju, između ostalih, na ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, te zabranjuju uvoz zlata, nafte i uglja i izvoz luksuzne robe i visokotehnološke tehnologije, kao i isključuju ruske i bjeloruske banke iz međunarodnog SWIFT sistema plaćanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije