Evropa šalje prvog astronauta invalida u svemir

0
Fena
Evropa šalje prvog astronauta invalida u svemir
Foto: Boeing / Ilustracija

Evropska svemirska agencija imenovala je u srijedu prvog ikad "parastronauta" u velikom koraku ka omogućavanju osobama s fizičkim invaliditetom da rade i žive u svemiru.

Agencija od 22 zemlje saopćila je da je odabrala bivšeg britanskog paraolimpijskog sprintera Johna McFalla u sklopu nove generacije od 17 regruta odabranih za obuku astronauta.

NASA virtuelno poslala grupu stručnjaka na Međunarodnu svemirsku stanicu

NASA virtuelno poslala grupu stručnjaka na Međunarodnu svemirsku stanicu

On će učestvovati u studiji izvodljivosti koja je osmišljena da omogući ESA-i da procijeni uslove potrebne za osobe sa invaliditetom da učestvuju u budućim misijama.

"Bilo je to prilično burno iskustvo, s obzirom na to da kao amputirani nikada nisam pomislio da je biti astronaut mogućnost, tako da je uzbuđenje veliko", rekao je McFall u intervjuu objavljenom na ESA-inoj web stranici.

On će se pridružiti pet novih karijernih astronauta i 11 rezervista na obuci nakon što je ESA popunila svoje astronautske redove prvi put od 2009. godine.

ESA je prošle godine objavila nova mjesta za ljude koji su u potpunosti sposobni da prođu uobičajene stroge psihološke, kognitivne i druge testove koji su samo spriječeni da postanu astronauti zbog ograničenja fizičkih invaliditeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije