Europska komisija 'prelomila' - preporučili da se obustavi isplata 7.5 milijardi eura Mađarskoj

12
Anadolija
Europska komisija 'prelomila' - preporučili da se obustavi isplata 7.5 milijardi eura Mađarskoj
Foto: EPA-EFE / Viktor Orban s ordenom od Vučića

Evropska komisija (EK), koja predstavlja izvršnu vlast Evropske unije (EU), preporučila je u nedjelju obustavljanje isplate oko 7,5 milijardi eura namijenjenih za finansiranje Mađarske uslijed zabrinutosti zbog demokratskog nazadovanja i mogućeg lošeg upravljanja novcem EU-a.

Evropski komesar za budžet Johannes Hahn rekao je da uprkos mjerama koje je Mađarska predložila za otklanjanje nedostataka, Evropska komisija preporučuje suspenziju sredstava u iznosu od 7,5 milijardi eura.

Novac bi dolazio iz "kohezionih fondova" dodijeljenih Mađarskoj. Ova sredstva izdvojena su iz budžeta bloka kako bi zemljama omogućila da svoje ekonomije i infrastrukturu dovedu do standarda EU-a.

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Hahn je rekao da Mađarska ima rok do 19. novembra da riješi zabrinutost bloka. Bilo koju akciju obustavljanja fondova mora odobriti 27 država članica EU-a, a za to je potrebna "kvalifikovana većina", odnosno predstavnici barem 55 posto zemalja EU i 65 posto stanovništva EU.

Evropska komisija već skoro deceniju optužuje mađarskog premijera Viktora Orbana za rušenje demokratskih institucija, preuzimanje kontrole nad medijima i kršenje prava manjina. Orban, koji je na toj funkciji od 2010. godine, negira optužbe.

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen rekla je u svom godišnjem govoru o politici u Evropskom parlamentu 14. septembra da će suspendovati finansiranje za članice koje ugrožavaju demokratiju, posebno ističući korupciju.

Mađarski mediji izvještavaju da bi Orbanova vlada trebala objaviti novi zakon već u ponedjeljak. Poslanici EU-a izrazili su zabrinutost prošle sedmice da bi ovo mogao biti samo trik da se dobije na vremenu.

Rekli su da je Vlada u Budimpešti, koju Orban opisuje kao "neliberalnu demokratiju", postala "hibridni režim izborne autokratije".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije