Ivan Ejub Kostić o Orbanovom govoru: Ratoborne ideje koje potpiruju mržnju

8
Radiosarajevo.ba
Ivan Ejub Kostić o Orbanovom govoru: Ratoborne ideje koje potpiruju mržnju
Foto: Kolaž / Ivan Ejub Kostić / Viktor Orban

U govoru s ideološkom potkom koji je ovih dana održao mađarskoj manjini u Rumuniji, a koji je zbog istupa o "miješanju rasa" širom Evrope proglašen fašističkim i rasističkim, čak i "dostojan Gebelsa", mađarski premijer Viktor Orban dotakao se i Bosne i Hercegovine. 

Piše: Faruk Vele

Predsjednik Vlade Mađarske rekao je i da „Hrvate koji žive u Bosni i koji imaju zakonsko pravo birati svog čelnika - varaju Bošnjaci“, jer „ovi drugi“ (!), zapravo, „koriste rupe u Izbornom zakonu”. 

Demografija, migracija, rod

Uz opasku kako ih "mi, Mađari" (Hrvate) "podržavamo svim raspoloživim sredstvima", Orban je ovu sličicu o unutrašnjem pitanju Bosne stavio u svoju „Doboš-tortu“, crno-bijelu sliku svijeta, gdje tumaraju svi koji navodno prijete i ugrožavaju zapadni, srednjoevropski svijet. 

Naravno, ove izjave potpuno su na tragu onog što je Orban i osam mjeseci ranije govorio, tvrdeći da je "izazov sa BiH" to "kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana". 

Na istom tragu je pismo koje je premijeru Mađarske uputio Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, u kojem se govori  o "biološkoj budućnosti", "kršćanskim vrijednostima i načelima", "biološkom obnavljanju nacije"…

"Ovo je velika povijesna bitka koju vodimo: demografija, migracija, rod", reći će Orban u Rumuniji.

U govoru kojeg je osudio i Evropski parlament sve vrvi od rata, civilizacije, povijesti, ugroženosti…

Ponovo se širi strah od migranata, dok se agresija Rusije na Ukrajinu relativizira, a šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov čak i hvali. 

Turci i Arapi

U opaskama o migracijama, posebno je šokantna ocjena o neprihvatljivosti „miješanju rasa“.

"Zbog toga smo se uvijek borili: spremni smo miješati se jedni s drugima, ali ne želimo postati narodi miješane rase. Zato smo se borili kod Nándorfehérvára/Beograda, zato smo zaustavili Turke kod Beča i – ako se ne varam – zato su u još starija vremena Francuzi zaustavili Arape kod Poitiersa".

Orban čak poručuje da "islamska civilizacija neprestano kreće prema Evropi".

Ivan Ejub Kostić, islamolog i direktor Balkanskog centra za Bliski istok kaže za portal Radiosarajevo.ba kako govor Viktora Orbana ne predstavlja nikakvu novost, niti iznenađenje. 

"Međutim, ono što je zanimljivo jeste istrajnost Orbana u njegovim radikalno desnim stavovima. Danas se može reći da je Orban pretvorio Mađarsku u istinski bastion veoma konzervativnih ideja. Takođe, interesantno je i to da su referentne tačke Orbana veoma slične onima kojima se koriste i ostale radikalno desne i populističke stranke, organizacije i pojedinci u drugim evropskim državama. Na primer, Orbanovo referiranje na roman Le Camp des Saints, pisca Jeana Raspaila, neodoljivo podseća na narative kojima se služi Eric Zemmour u Francuskoj, kada insistira na teoriji Grand Remplacement koju je inače lansirao još jedan francuski autor Renaud Camus", govori Kostić.

Orbanova raja: Dodik, Vučić i Milanović

Osim insistiranja na anti-migrantskim sentimentima,  dodao  je Kostić , Orban, također, ističe i značaj nataliteta, još jednu veoma “omiljenu” temu među desničarima. 

"U Srbiji na ovoj temi na primer insistira Boško Obradović lider radikalno nacionalističkog Srpskog pokreta “Dveri”. Osim navedenog, važno je primijetiti da Orban kao svoje “saveznike” ističe pripadnike Višegradske grupe, koju čine istočnoevropske države koje su se nakon pada Berlinskog zida pridružile Evropskoj uniji, i koje Orban sada proglašava državama koje se bore za “istinske evropske vrijednosti i kulturu” protiv “(liberalnih) postzapadnih država” koje su po njemu doživjele civilizacijski sunovrat uslijed činjenice da su postale multikulturalna i multikonfesionalna društva“, pojašnjava Kostić.

Upozorava da iz navedenih Orbanovih stavova isijava "zabrinjavajući nivo ekskluzivističkih i ratobornih ideja koje potpiruju mržnju i nerazumijevanje, ukalupljujući svet u bipolarnu, crno-belu sliku suprotstavljenih kultura, religija, rasa i nacija". 

"Na kraju, ono što posebno treba da zabrinjava jeste bliskost Viktora Orbana sa pojedinim liderima u regionu, prije svega sa Miloradom Dodikom i Aleksandrom Vučićem. No, sa populističkim i ponekada rasističkim izjavama koje podsjećaju na neke od Orbanovih stavova i ideja ne zaostaje ni predsjednik Hrvatske Zoran Milanović o čemu najjasnije svjedoči njegova sramna izjava od prije nekoliko dana, a koja je bila uperena protiv hrvatskih građana romske nacionalnosti“, zaključio je Kostić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.  

Zanimljivo, nakon rasističkog ispada Orban je jučer posjetio Sjedinjene Američke Države, gdje je, vele, srdačno dočekan.

Susreo se i sa bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

On i Trump, kažu, znaju više od drugih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije