Europska država zabranila zloglasnu 'bandu na motorima': ‘Oni su prijetnja javnom redu‘

1
Radiosarajevo.ba
Europska država zabranila zloglasnu 'bandu na motorima': ‘Oni su prijetnja javnom redu‘
Foto: Twiter/DW / Hells Angels

Najpoznatija motociklistička grupa na svijetu Hells Angels osnovana je prije pola stoljeća. Od tada do danas, Angelsi su postali poznati po specifičnom načinu odijevanja, brutalno snažnim motorima, ali i po nasilnim ispadima pojedinaca, posebno u Americi.

No, niti Europa nije imuna na incidente vezane uz ovu grupe.

Zbog prijetnje javnom redu i miru, Nizozemska je doslovno zabranila Hells Angels.

Ivica Dačić: S popisa skidamo dva imena, jedno je Severina i još jedna pjevačica

Ivica Dačić: S popisa skidamo dva imena, jedno je Severina i još jedna pjevačica

Protjerivanje Angelsa započelo je 2019. kada je sud u Utrechtu utvrdio da ova grupa predstavlja prijetnju javnom redu, navodeći da je nasilje toliko ozbiljno da uzrokuje društveni nemir te se može smatrati prijetnjom društvenom poretku.

Presuda iz 2019. bila je protiv cijele grupe, a ne samo pojedinaca.

Sud je ovako obrazložio svoju odluku: ‘Svjetskoj organizaciji Hells Angels zabranjene su aktivnosti u Nizozemskoj. Ovdje se ne radi o nasilju jednog ili dva člana tog udruženja, već o nasilju koje zapravo živi unutar same organizacije‘.

Protjerivanje je uslijedilo nakon brojnih sukoba s policijom i drugim građanima, uključujući upotrebu noževa, pucnjavu i sukobe s drugim motociklističkim klubovima.

Osporavanje ove presude uslijedilo je 2022. i otišlo je sve do nizozemskog Vrhovnog suda. Najviši je sud, međutim, ponovno potvrdio presudu nižeg suda i utvrdio da su tužitelji dokazali svoje tvrdnje, čime su potvrdili zabranu Hells Angelsa u zemlji.

U Srbiju stigli zloglasni bajkeri: Dan osiguranja košta 100.000 eura

U Srbiju stigli zloglasni bajkeri: Dan osiguranja košta 100.000 eura

Kako navodi Rideapart, Žalbeni sud presudio je da se svjetska organizacija Hells Angels treba smatrati stranom korporacijom, a Hells Angels Holland neformalnim udruženjem prema nizozemskom zakonu. I sud je zabranio obje organizacije u Nizozemskoj.

Pojedinačni članovi Hells Angelsa mogu nastaviti živjeti i voziti unutar zemlje, ali ne smiju nositi oznake Hells Angela, jer će u suprotnom biti kazneno gonjeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije