Europol izdaje božićni kalendar sa najtraženijim kriminalcima

Radiosarajevo.ba
Europol izdaje božićni kalendar sa najtraženijim kriminalcima
Božićni ili adventski kalendar kojim se odbrojavaju dani od 1. decembra do Božića, prave se u mnogim oblicima i formama, od slika do čokoladica.

Europol ove godine donosi svoju, nešto sumorniju verziju - online kalendar sa najtraženijim kriminalcima u Evropi.

"Od sutra 1. decembra u narednih 23 dana objavljivaćemo dnevno po jednog bejgunca iz po jedne članice EU", izjavio je glasnogovornik Europola Gerald Hestera, prenosi AFP.

Osoba za koju je izdat nalog za hapšenje će datog dana biti istaknuta na društvenim mrežama uključujući Europolove Facebook i Twitter naloge, rekao je Hestera.

Riječ je o kriminalcima osuđenim za ozbiljna krivična djela poput ubistva, kidnapovanja, terorizma i trgovine drogom koji su trenutno u bjekstvu.

"Svi oni su u bjekstvu i bježe od odgovornosti i kazne," rekao je portparol.

Kalendar će početi sa austrijskim bjeguncem Tiborom Focom za kojim je raspisana potjernica zbog ubistva prostitutke u martu 1986. godine.

Osuđen na zatvor, Foco je pobjegao dok je bio na odsustvu 1995. godine, navedeno je na sajtu Europola, a za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja ponuđena je nagrada od 2.900 eura.

Od kada je u januaru aktiviran ovaj web site, uhapšeno je 24 najtraženijih kriminalaca, pri čemu je devet hapšenja bilo direktno povezano sa pažnjom medija i dojavama građana, navodi Europol.

"Nadamo se da ćemo ljudima moći da damo lijep poklon 24. decembra time što ćemo uhapsiti neke od ovih bjegunaca", rekao je Hestera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije