Europi prijeti najezda ovih komaraca: Prenose opasnu bolest

1
Radiosarajevo.ba
Europi prijeti najezda ovih komaraca: Prenose opasnu bolest
Foto: Pexels / Komarci ne vole ovaj miris

Znanstvenici koji prate širenje denga groznice objavili su popularna europska odredišta za odmor za koja kažu da su u opasnosti od budućih epidemija.

Bolest prenose azijski tigrasti komarci, koji su u Europi sve češći, uključujući dijelove južne Francuske, Italije i Španije. Komarac je ljetos uočen i na Olimpijskim igrama u Parizu. Denga groznica može uzrokovati jake bolove u mišićima i zglobovima, a u nekim slučajevima može rezultirati unutarnjim krvarenjem i smrću.

Tim predvođen Centrom za ekologiju i hidrologiju Ujedinjenog Kraljevstva razvio je sistem praćenja koji može predvidjeti izbijanje bolesti do 10 km tačnosti.

Crna Gora: Bolnica poslala 'papren' račun roditeljima, kažu da je novorođenče pojelo 3kg hrane

Crna Gora: Bolnica poslala 'papren' račun roditeljima, kažu da je novorođenče pojelo 3kg hrane

"Sicilija je žarište", rekao je dr. Steven White, teoretski ekolog koji je radio na studiji, dodajući da su lokacije oko mediteranskog bazena također 'područja visokog rizika'.

Također je upozorio na više žarišta identificiranih u južnotalijanskoj regiji Puglia i španskom gradu Barceloni. "Ako idete na odmor, morate biti oprezni jer ima puno komaraca u blizini. I postoji veći rizik da možete pokupiti denga groznicu s ovih mjesta kada idete na odmor", naglasio je. Komarci se zaraze virusom ugrizom putnika koji se vraćaju i koji su bili zaraženi dok su bili u inostranstvu, a zatim ga prenose na druge ljude u tom području.

Znate li kako komarci pronalaze svoj plijen? Ovim se koriste kako bi vam zagorčali život

Znate li kako komarci pronalaze svoj plijen? Ovim se koriste kako bi vam zagorčali život

Južna Francuska i sjeverna Italija visoko su rizične zbog 'povoljne klime, stabilne populacije komaraca i velikog broja putnika koji se vraćaju iz tropskih zemalja u kojima je bolest raširena', prema riječima dr. Dominica Brassa, epidemiološkog modelatora na UKCEH-u koji je vodio istraživanje studija.

"Međutim, područja rizika šire se prema sjeveru", rekao je.

Naučnici kažu da toplije vrijeme zbog klimatskih promjena stvara povoljnije uvjete za širenje invazivnih komaraca u prethodno nezahvaćena područja. U 2023. godini u EU-u je prijavljeno 130 lokalno zaraženih slučajeva denga groznice, u usporedbi sa 71 u 2022. godini, prema najnovijim podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Počinje sezona komaraca, muha i krpelja: Koristeći proizvod od ovog voća se možete zaštititi

Počinje sezona komaraca, muha i krpelja: Koristeći proizvod od ovog voća se možete zaštititi

Porast je još izraženiji kada pogledate dalje unatrag. Između 2010. i 2021. zabilježena su 73 slučaja u cijelom razdoblju.

Istraživački tim je upozorio da slijede promjene u budućnoati jer Ujedinjeno Kraljevstvo osjeća posljedice klimatskih promjena.

"Više je pitanje kada će se komarac udomaćiti u UK, a ne hoće li se to dogoditi", rekao je dr. White.

Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) upozorila je prošle godine da bi se denga groznica mogla prenijeti u London do 2060. godine, a da bi azijski tigrasti komarac mogao postati široko rasprostranjen. Trenutačno u Ujedinjenom Kraljevstvu nema dostupnih vakcina kojima biste mogli spriječiti denga groznicu prije putovanja u zemlju u kojoj postoji rizik od infekcije, prema NHS-u, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije