Europa u 'vrtlogu' vremenskih prilika: Temperature od -32 do +28 stepeni

2
Radiosarajevo.ba
Europa u 'vrtlogu' vremenskih prilika: Temperature od -32 do +28 stepeni
Foto: EPA - EFE / Snijeg u Njemačkoj

Ovih dana u većem dijelu Evrope je otoplilo, zbog advekcije tople vazdušne mase sa Atlantika i s jugozapada, to jest sa sjevera Afrike i Mediterana.

Na jugu i jugoistoku Španije bilježi se pravo ljetnje vrijeme, uz temperature od 28°C.

Nad jugozapadom Evrope nalazi se veoma razvijen anticiklon, a u okviru njega preko zapadne Evrope i zapada Mediterana prostire se i veoma izražen termički greben, uz priliv veoma tople vazdušne mase.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Širom zapadne i jugozapadne Evrope temperature dostižu 20°C, a najtoplije je u Španiji i Portugalu, uz vrijednosti od 23°C u centralnim predjelima Portugala do 26°C na jugoistoku Španije, odnosno u Murciji.

Topla vazdušna masa donijela je otopljenje većem dijelu Evrope i potisnula ledenu dalje ka istoku i ka Sibiru. Otoplilo je i na jugu Skandinavije i u evropskom dijelu Rusije.

Najtoplije je danas kao i jučer na jugozapadu Evrope, uz temperature i iznad ljetnjih 25°C, lokalno i do 28°C, a najtoplije će biti na jugoistoku Španije i to na širem području Valensije i Mursije, gdje se ovog popodneva i mjerilo 28°C.

Inače, apsolutni maksimumi za ove predjele Španije za januar su 27–28°C, ali još se ne može potvrditi da li će oni negdje biti i oboreni.

Inače, ove vrijednosti su i za 10–15 stepeni više od prosjeka za januar.

Vrlo toplo je i u Francuskoj i na jugu Italije, uz temperature ponegdje i iznad 20°C, a vrlo toplo je i u Irskoj sa 15°C.

Ipak, u jednom dijelu Evrope ostalo je i dalje ledeno vrijeme, uz temperature i ispod -30°C. Riječ je o unutrašnjem dijelu sjeverne Skandinavije, pa tako dok je na jugozapadu Evrope skoro 30°C, u pograničnom dijelu Finske, Norveške i Švedske maksimalna je temperatura od -32°C.

Dakle, čak 60 stepeni razlike je nad Evropom, a temperaturni gradijent najizraženiji je na sjeveru Evrope, pa upravo nad ovim predjelima ovih dana bjesne oluje, uz orkanske udare vjetrova, pišu Nezavisne

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije