Europa u problemima: Sve više migranata jača nacionalizam

Radiosarajevo.ba
Europa u problemima: Sve više migranata jača nacionalizam
Foto: RSE / Europa se suočava sa nizom izazova povezanih sa migrantskim valom

Europa se suočava sa nizom izazova povezanih sa migrantskim valom, kao što je jačanje krajnje desnih partija, širenje straha od islama i stvaranje populističkog fronta među vladama, pišu svetski mediji, ali neki od njih smatraju da bi partije centra trebalo da preuzmu inicijativu tako što će umjesto imigracije, rase i muslimana, u fokus vratiti stvarne probleme koji ugrožavaju političku i ekonomsku stabilnost, kao što su korupcija, pranje novca i nelegalno bogaćenje elita, piše Radio Slobodna Europa.

Švedski izbori: Sve što treba da znate

Britanski Guardian navodi da istraživanje javnog mnijenja pokazuje da ljevičarska stranka švedskog premijera Stefana Löfven, može ostati najveća u Švedskoj, kao što i jeste više od jednog vijeka.

"Ali, glavna partija centra desno, Umjerena stranka, i njeni partneri suočavaju se sa izazovom desničarskih populističkih Švedskih demokrata, koji bi mogli da okončaju ravnotežu moći,“ tvrdi Guardian i traži odgovor na pitanja koji su ključni problemi:

"Imigraciona kriza u Europi u 2015., u kojoj je Švedska dobila 163.000 azilanata (najviše, po glavi stanovnika od bilo koje druge zemlje EU), dovela je imigraciju i integraciju na vrh političke agende... Švedsku također sve više uznemirava nasilje; nakon pucnjave i napada granatama, često u siromašnim područjima sa visokom koncentracijom imigranata, maskirani mladići su nedavno zapalili više od 80 automobila u Geteborgu i drugim gradovima na zapadnim obalama.“

Britanski dnevnik navodi i da druga ključna stavka politike krajnje desnice, o održavanju referenduma o tome da li Švedska treba da napusti EU, ima malo podrške među biračima.

Njemačka desnica podgrijava strah od muslimana

"Da li Njemačka može preživeti islam?" pita se Matthew Karnitschnig, glavni evropski dopisnik političkog portala Politico, koji kaže da je to pitanje još jednom u centru pažnje te zemlje zbog nasilnih protesta koji su uslijedili nakon brutalnog ubistva Nijemca, navodno od dvije muslimanske izbjeglice, kao i objavljivanje nove knjige pod naslovom "Neprijateljsko preuzimanje, kako islam zaustavlja napredak i ugrožava društvo".

"Nema ničeg novog u takvim sukobima, ili čak o debati o islamu. Međutim, ono što je prošle sedmice otkriveno, jeste stepen do kojeg izbjeglički priliv od 2015. godine nastavlja da dominira politikom zemlje i podržava krajnje desnu Alternativu za Nemačku (AfD),“ piše Karnitschnig i dodaje da bi po svim pravilima, Njemačka trebala da slavi zlatno doba.

"Uprkos rastućem prosperitetu, njemačko društvo ključa zbog negativnih posljedica odluke da se primi više od milion tražitelja azila u 2015. godini.“

Novinar Politica smatra i da iako Njemačka i dalje ostaje izuzetno sigurna zemlja po međunarodnim standardima (u prošloj godini je bilo skoro toliko ubistava u čitavoj Njemačkoj, 731, kao i u Čikagu), niz nasilnih zločina koje su počinile izbjeglice uznemiruje naciju.

"S obzirom na veliki broj izbjeglica i da većinu njih čine mladići, neizbježno je da će neki od njih počiniti zločine... Usred neonacističkih napada u Kemnicu, koalicija njemačke kancelarke Angele Merkel je uspjela da preusmjeri temu debate od nasilja izbjeglica ka opasnosti od ekstremne desnice. Za sada. Ako su posljednjih nekoliko mjeseci neki indikator, takva taktika neće dugo trajati.“

Mađarsko-italijanski trojanski konj

Američka televizijska mreža CNN tvrdi da je sastanak mađarskog premijera Viktora Orbana i italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija bio kao prvi sastanak koji je dobro prošao.

"Odnos između dvije krajnje desnice koji se sve više razvija mogao bi izgledati kao još jedna politička bromansa, ali bi se moglo ispostaviti da je to trojanski konj za lidere EU, koji su zabrinuti da će Brexit pocijepati poslijeratnu uniju.“

CNN navodi i da kako priča o francuskom "Frexsitu" ili "Netxitu" u Holandiji blijedi u javnom diskursu, Europskoj Uniji su vjerovatnija prijetnja onih koji žele da promijene blok iznutra.

"Ono što je ovim strankama dugo nedostajalo, bilo je jedinstvo u kordiniranom djelovanju u Europskom parlamentu. Veza Orban-Salvini pokazuje da apetit za takvim jedinstvom raste... Bilateralna saradnja između sličnih stranaka, apatija birača i izborni sistem Europskog parlamenta mogla bi da bude savršena oluja koja predaje Europu populistima.“

Europski nacionalisti napreduju

Izbori za Europski parlament sljedeće godine bit će veliki test za populističke snage, ocjenjuje Financial Times.

Sastanak Orbana i Salvinija bio je više od početka divnog prijateljstva. Antiimigranstko partnerstvo koje su formirali mađarski premijer i italijanski ministar unutrašnjih poslova je zapanjujuće jer može da formira sjeme nove koalicije, navodi se u tekstu.

"Teško je organizirati politički udar u Europi. U sistemu postoji mnogo latentnosti. Izborna aritmetika Europskog parlamenta onemogućava da bilo koja ili čak dvije partijske grupe formiraju većinu. Međutim, ako nacionalisti budu dobro prošli na izborima naredne godine, oni mogu završiti u poziciji da uspostave nezvaničnu koaliciju."

Umjerena ljevica je na putu da završi kao najveći gubitnik od svih, piše FT precizirajući da su se u Francuskoj i Holandiji, stranke umjerene ljevice urušile na nedavnim izborima.

Ono što se može predvidjeti s velikim stepenom sigurnosti jeste to da umjerena ljevica i umjerena desnica više neće biti u stanju da formiraju veliku koaliciju i utvrđuju politički program.

Nacionalisti imaju jednu prednost. S obzirom na to da nemaju pozitivan program za EU, oni su manje ljubomorni jedni na druge nego centristi. Iako tako ne izgleda na prvi pogled, Merkel i predsjednik Francuske Emmanuel Macron su politički protivnici, naročito sada kada je odbila praktično sve njegove ideje za reformu eurozone.

Salvini i Orban utvrđuju dnevni red. Sa druge strane je jedino Macron.

Želite da oživite centrističku politiku? Borba protiv korupcije je rješenje

Da li je politika centra izgubljen slučaj? Pogledajte mapu onoga što smo navikli da zovemo "Zapad" i izgleda kao da je reč o izgubljenom slučaju. Upravo sada, i radikalna ljevica i radikalna desnica su u porastu, piše Anne Applebaum za The Washington post.

Alternativna ideja je prema njenom mišljenju promjena teme. Centristi i istinske demokrate trebalo bi da prestanu da pričaju o imigraciji, rasi i muslimanima, pitanjima koja su tabloidi izdigli u velikoj mjeri.

Zapadni mainstream - koji je većina - umesto toga treba da se ujedini oko stvarnih pitanja koja ustvari narušavaju našu politiku i našu ekonomiju: politička korupcija, pranje novca i poreska utočišta te fiktivne kompanije koje omogućavaju nekolicini ljudi da sklone mnogo novca iz naših zemalja i sakriju ga, ponekad bukvalno, na karipskim ostrvima. Iako su to sve posebna pitanja, ona su ipak povezana.

Na suđenju Paulu Manafortu, bivšem lobisti i šefu predsjedničke kampanje Donalda Trumpa, smo saznali o dubokim vezama između prljavog novca i političke korupcije, kako je jedno korišteno za finansiranje drugog. Također smo naučili, tokom Trumpovog predsjedavanja, koliko je lako bogatim i dobro povezanim ljudima da se suprotstave vladavini prava, piše Applebaum .

"Da bismo očuvali naše demokratije i održali vladavinu prava, moramo da se vratimo kao saveznici, koristeći ne samo sankcije, već i nove zakone koji ograničavaju ili eliminiraju korištenje poreskih utočišta i alate za pranje novca".

Naravno, ne možemo promijeniti ovaj trend dok je Trump američki predsednik, a postoji i niz europskih vlada - u Italiji i Mađarskoj – koje nastoje da održe veze sa međunarodnim kleptokratama. I to je upravo razlog zašto nam je potrebna međunarodna koalicija radikalnih, pokretačkih, ljutih demokratskih centrista kako bi ih riješili. Počevši od sada, zaključuje Applebaum .

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije