Europa prešla prag od tri miliona zaraženih

Radiosarajevo.ba
Europa prešla prag od tri miliona zaraženih
Foto: EPA-EFA / Ilustracija

U svijetu je broj zaraženih novim koronavirusom službeno prešao 15 miliona, od čega je više od polovice slučajeva zaraze u Sjedinjenim Državama i Latinskoj Americi, prema podacima agencije AFP od srijede popodne.

Pandemija se i dalje ubrzano širi i brojne zemlje jačaju mjere zaštite. U manje od pet dana u svijetu je zabilježeno milion novih slučajeva, a od 11. jula udvostručio se broj zaraženih.

Europa je u četvrtak prešla prag od tri miliona zaraženih koronavirusom, dok napredovanje epidemije zabrinjava, posebno na američkom kontinetu, ali i u Aziji i u Australiji, pa brojne zemlje postrožavaju sanitarne mjere, javlja Hina.

U svijetu je od COVID-19 umrlo ukupno 627.307 osoba od više od 15 miliona zaraženih, prema podacima agencije France presse od četvrtka.

Najviše zabrinjava stanje na američkom kontinentu, posebno na jugu. Prag od četiri miliona zaraženih je prijeđen je u Latinskoj Americi i na Karibima, a u Brazilu je zabilježeno više od 2,2 miliona zaraženih.

Broj registriranih slučajeva zaraze novim koronavirusom u Sjedinjenim Državama u četvrtak je prešao četiri miliona i ukazao na ubrzano širenje zaraze od prvog slučaja zabilježenog 21. januara, po podacima agencije Reuters. SAD-u je bilo potrebno 98 dana da dođe do prvih milion slučajeva zaraze a samo 16 od tri do četiri miliona, po Reutersovim podacima.

Broj novih slučajeva od COVID-19 prosječno raste za 2.600 po satu što je najviša stopa u svijetu.

Kako se pandemija raširila po zemlji, iz epicentra u New Yorku na jug i zapad SAD-a, savezni, državni i lokalni dužnosnici spore se kako je suzbiti, uključujući i oko pitanja kako i kada ublažiti društvena i privredna ograničenja uvedena kako bi se obuzdalo širenje zaraze.

Slovenija zasad neće staviti Hrvatsku na crvenu listu država za koje je obvezna karantena, izjavio je u četvrtak slovenski ministar zdravstva Tomaž Gantar.

Zasad nema "nikakve inicijative da se Hrvatsku proglasi crvenom zonom", rekao je Tomaž Gantar na konferenciji za novinare.

Odluke o uvrštenju država na crvenu listu ne donose se tako brzo i epidemiolozi koji prate stanje u susjednim državama žele da se takve odluke donose usuglašeno i da se reagira zajednički, dodao je.

Po njegovim riječima, za Hrvatsku je dobro što je donijela nove mjere za obuzdavanje širenja koronavirusa i zaoštrila režim ulaska iz Srbije, BiH i Crne Gore, triju zemalja koje su na slovenskoj crvenoj listi.

Prema podacima slovenskog Instituta za javno zdravlje, Slovenija u zadnjih 14 dana ima 12 novih zaraza na sto hiljada stanovnika, a Hrvatska dvostruko više, pa su po važećim kriterijima obje države u "žutoj" epidemiološkoj međuzoni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije