EU uručila formulare za članstvo Ukrajini, Moldaviji i Gruziji

3
AA
EU uručila formulare za članstvo Ukrajini, Moldaviji i Gruziji
FOTO: EPA / Oliver Varhelyi

Evropska unija (EU) dostavila je vlastima Moldavije i Gruzije potrebne formulare, što je prvi korak u procesima pristupanja te dvije zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varhelyi saopćio je da je u Luksemburgu dao neophodan formular za zahtjev za članstvo u EU ministru vanjskih poslova Moldavije Nicuu Popeskuu i ministru vanjskih poslova Gruzije Iliji Darčiašviliju.

“Prvi korak. Spremni smo da idemo veoma brzo. Dakle, što ga brže ispunite, to ćemo prije moći da iznesemo mišljenje Evropskom vijeću“, poručio je resorni komesar Varhelyi.

Afan Kalamujić: Bosna i Hercegovina bi mogla ostati bez milijardu eura

Afan Kalamujić: Bosna i Hercegovina bi mogla ostati bez milijardu eura

Predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen uručila je isti takav obrazac ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom tokom posjete Kijevu 8. aprila.

Radi se o svojevrsnom upitniku koji Evropska komisija koristi pri izradi mišljenja o zahtjevu neke zemlje o članstvu, a koje se na razmatranje prosljeđuje Evropskom vijeću.

Ministri vanjskih poslova zemalja Evropske unije danas su se sastali u Luksemburgu na zasjedanju u čijem fokusu je aktuelna situacija u ratom pogođenoj Ukrajini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije