EU produžila sankcije Rusiji za još šest mjeseci

Radiosarajevo.ba
EU produžila sankcije Rusiji za još šest mjeseci
/ Ilustracija
Predstavnici zemalja Evropske unije (EU) odlučili su za još šest mjeseci produžiti ekonomske sankcije Rusiji, uvedene zbog uloge zvanične Moskve u ukrajinskoj krizi.

Sankcije Rusiji u sektoru energetike, bankarstva i odbrane ostat će nakon ovog produženja na snazi do 31. januara 2017. godine.

Sankcije Rusiji su uvedene u julu 2014. godine kao odgovor na njihovo anektiranje ukrajinske teritorije Krimskog poluostrva te zbog podrške ruskim separatistima na istoku Ukrajine.

Sankcije su kasnije produžene do 31. jula ove godine, nakon što sporazum iz Minska nije u potpunosti implementiran do kraja 2015.

"Nakon šro je ocijenilo implementaciju sporazuma u Minsku, Vijeće je odlučilo da obnovi sankcije na još šest mjeseci, do 31. jula 2017. godine", navodi se u saopštenju.

Sankcije EU-a se odnose na ruske banke, naftna i odbrambena poduzeća. Rusija je zauzvrat proglasila embargo na uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz zemalja EU-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije