Turska i Rusija pokušat će riješiti krizu u Siriji

Anadolija
Turska i Rusija pokušat će riješiti krizu u Siriji
Rusija i Turska mogle bi uskoro obnoviti dijalog o krizi u Siriji, kao dio normalizacije odnosa između dvije zemlje, rekao je ruski ministar za vanjske poslove Sergej Lavrov u Parizu.

U obraćanju na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim kolegom Jean-Marcom Ayraultom u Parizu, Lavrov je rekao da su "otvorena vrata" normalizaciji odnosa s Turskom nakon što je zvanična Ankara izrazila saučešće porodici ruskog pilota čiji avion je pogođen zbog narušavanja turskog zračnog prostora u novembru 2015. 

"Vjerujem da ćemo mi i naši turski partneri obnoviti saradnju kako bismo riješili krizu u Siriji", rekao je Lavrov. 

Dodao je kako bi se trebao sresti s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom na konferenciji zemalja crnomorske ekonomske saradnje u ruskom Sočiju u petak. 

"Imali smo donedavno veoma bliske kontakte s Turskom o sirijskom pitanju, ali su oni narušeni iz svima poznatih razloga", rekao je Lavrov. 

Izjava je data nakon telefonskog razgovora između ruskog predsjednika Vladimira Putina i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u srijedu. 

Dvojica lidera razgovarali su o bilateralnim odnosima i saradnji na regionalnim pitanjima i humanitarnoj krizi i složili su se da obnove saradnju, uključujući oblast trgovine, turizma i borbe protiv terorizma. 

I francuski i ruski ministar za vanjske poslove osudili su teroristički napad u Istanbulu na aerodromu "Ataturk", u kojem je u utorak ubijeno više od 40 ljudi, među kojima ima i stranih državljana, dok je na stotine njih ranjeno.  

Lavrov i Ayrault složili su se o potrebi zajedničke borbe protiv terorizma. 

"Trenutno, želimo izraziti solidarnost s turskim narodom, sa svim našim prijateljima, izraziti saosjećanje i sućut rođacima žrtava... pozivajući na međunarodnu saradnju u borbi protiv terorizma", rekao je Ayrault.

Lavrov je također pozvao međunarodnu zajednicu da se ujedini u borbi protiv terorizma, a posebno protiv terorističke organizacije ISIS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije