EU počinje nabavljati opremu u slučaju nuklearne opasnosti

1
Radiosarajevo.ba
EU počinje nabavljati opremu u slučaju nuklearne opasnosti
Foto: EPA-EFE / Cernobil / Ilustracija

Europska unija počela je operaciju gomilanja zaliha kako bi ojačala svoju odbranu od hemijskih, nuklearnih i bioloških incidenata usred zabrinutosti oko sukoba u Ukrajini, piše Reuters koji se poziva na službene zapisnike i dokumente EU i izvore upoznate sa situacijom.

Pišu da se očekuje da će taj proces trajati sedmicama, možda i mjesecima te da će se time proširiti rezerve dostupne stanovništvu EU i partnerskim zemljama, uključujući Ukrajinu.

Zalihe će uključivati opremu za dekontaminaciju, rukavice, maske i drugi materijal za hemijsku, biološku, radiološku i nuklearnu odbranu, rekle su u petak za Reuters dvije osobe upoznate s tim.

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Do tog poteza je došlo jer su u EU zabrinuti zbog nuklearnih incidenata u Ukrajini, stoji u dokumentima koje je Reuters dobio na uvid.

"Nuklearnim lokacijama upravlja visoko obučeno i kvalificirano osoblje, što je teško u trenutnoj konfliktnoj situaciji, posebno kada ih preuzmu vojne snage", rekli su dužnosnici EU u vezi s preuzimanjem, pokazuje zapisnik sa sastanka 16. marta.

Ruske trupe preuzele su nuklearku u Zaporižji, najveću u Ukrajini, u ranoj fazi invazije.

Reuters je upite oko toga poslao Europskoj komisiji, ali iz EK su odbili komentirati, prenosi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije