... / EU parlament dao zeleno svjetlo članstvu Ukrajine i Moldavije: Šta će biti sa BiH?

23. 06. 2022. u 17:22:00 Fena

Shares: 0

Evropski parlament danas je glasao velikom većinom da se dozvoli kadndiatski status Ukrajini i Moldaviji, a Gruziji kada ispuni uslove, navodi se u tekstu Rezolucije.

Od 588 delegata njih 529 je glasalo za, samo 45 je bilo protiv, dok je 14 bilo suzdržano.

Da bi zadržala kredibilitet procesa poširenja Evropske unije i omogućila svoje transformativne ovlasti, dugotrajna opredijeljenost prema zemljama Zapadnog Balkana mora se održati i njihova paralelna putanja treba da se nastavi bez utjecaja s više dinamike na osnovu zasluga, političkog usklađivanja, solidarnosti u međunarodnim pitanjima i dogovorenih obaveza, navodi se u rezoluciji Evropskog parlamenta usvojene nakon današnjeg zasjedanja.

"Historijski dan za Evropu. Evropski parlament je velikom većinom izglasao da se kandidatura odmah odobri Ukrajini i Moldaviji i kada ispune kriterijume i Gruziji", navela je Viola von Cramon, jedna od zastupnica Evropskog parlamenta i njemačkog Bundestaga.

"Evropski parlament pozdravlja prijave za članstvo Ukrajine, Republike Moldavije i Gruzije kao izraz evropskih težnji ljudi i njihove želje da žive u miru i sigurnosti u slobodnim, demokratskim i prosperitetnim zemljama koje održavaju dobrosusjedske odnose sa svim evropskim državama i uključivanje u sve bližu saradnju sa državama članicama EU. EP također pozdravlja službenu preporuku Komisije da se Ukrajini i Republici Moldaviji dodijeli status kandidata za članstvo u EU te evropska perspektiva Gruzije", navodi se u Rezoluciji.

Ideju o dodjeli kandidatskog statusa i Bosni i Hercegovini prije svega podržavaju predstavnici Mađarske i Slovenije, a upravo je prije nekoliko dana ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon najavila kako će Slovenija predstaviti svoj plan dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (6)