Samit EU i Zapadnog Balkana: Ukrajini i Moldaviji kandidatura za EU, kakva je sudbina BiH

0
A. S.
Samit EU i Zapadnog Balkana: Ukrajini i Moldaviji kandidatura za EU, kakva je sudbina BiH
Foto: Printscreen / Šefik Džaferović

Lideri Europske unije i Zapadnog Balkana sastat će se danas u Briselu, a glavne teme bit će napredak u procesu eurointegracija i izazovi povezani sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

Samit će biti održan prije podne (9.30 sati), a jedna od ključnih tema je usklađivanje Zapadnog Balkana sa evropskim vrijednostima i Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom Unije.

 Lideri EU i Zapadnog Balkana srest će se uoči dvodnevnog samita Evropskog vijeća koji počinje danas poslije podne, a razgovarat će i o načinima ograničavanja ruskog uticaja u regionu i borbi protiv ruske propagande i dezinformacija. Očekuje se da lideri EU jasno izraze nedvosmislenu podršku integraciji Zapadnog Balkana u Uniju i da iskoriste aktuelnu geopolitičku situaciju za nove korake u saradnji na evropskom kontinentu, navodi se u saopštenju Evropskog savjeta.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Europska komisija: Ukrajini i Moldaviji kandidatura za EU, a evo šta čeka BiH

Europska komisija: Ukrajini i Moldaviji kandidatura za EU, a evo šta čeka BiH

Među ciljevima sastanka je i istraživanje inovativnih načina za unapređenje pregovora o pristupanju Uniji, za podsticanje reformi i napredak u postepenoj integraciji EU i regiona, uz nadovezivanje na revidiranu metodologiju proširenja. Očekuje se da lideri identifikuju ključne mjere za jačanje otpornosti partnera sa Zapadnog Balkana na hibridne prijetnje, posebno na cyber prijetnje i dezinformacije, i za zaštitu od poremećaja na tržištima energije i hrane.

Na sastanku će biti riječi i o investicijama iz Ekonomskog i investicionog plana (EIP) koji obezbjeđuje ključna sredstva za suočavanje regiona sa geostrateškim izazovima, naročito u cilju unapređenja povezanosti i energetske bezbjednosti.

Samit će, kako se navodi, biti šansa za promovisanje mjera za stvaranje prilika za mlade ljude i za borbu protiv odliva mozgova u regionu, za razmatranje pitanja pomirenja i promovisanje dobrosusjedskih odnosa.

Prethodni samit EU-Zapadni Balkan održan je na Brdu kod Kranja u oktobru prošle godine.

Lideri EU i šefovi država ili vlada njenih članica danas posle podne počinju dvodnevni samit u Briselu, na kojem će glavne teme biti rat Rusije protiv Ukrajine i zahtjevi Ukrajine, Moldavije i Gruzije za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Milanović: Hrvatska neće dopustiti da Ukrajina prije BiH uđe u EU

Milanović: Hrvatska neće dopustiti da Ukrajina prije BiH uđe u EU

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, ne nazire se, prema svemu sudeći odluka da se i njoj dodjeli kandidatski status što znači da ona u tom smjeru neće ostvariti određeni napredak.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović učestvovat će na Samitu EU - Zapadni Balkan.

Kako je naš portal jučer objavio Ukrajina i Moldavija će dobiti status kandidata za članstvo u Europsku uniju.

S druge strane, Europska komisija je, navodno, odbila dati status kandidata Bosni i Hercegovini, iako se pojavila i ta ideja., te su i pojedini predsjednici država bili za takvu ideju.

Slovenija je zatražila da se Bosni i Hercegovini bez odlaganja dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, što su podržale Mađarska i Poljska.

Borut Pahor pisao Europskom vijeću: BiH dati status kandidata bez uvjeta

Borut Pahor pisao Europskom vijeću: BiH dati status kandidata bez uvjeta

Treba istaći da su ranije pomenuta zakonska rješenja uslov i Slovenije da se otvore pristupni pregovori.

Podsjetimo, Europska komisija je davno BiH postavila 14 uslova za sticanje statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu, ali ih naša zemlja još nije ispunila sve.

“Ako bi joj se sada dodijelio status kandidata, to bi značilo da se u potpunosti odustaje od svih postavljenih uslova. Dok Ukrajina i Moldavija dobivaju status kandidata samo tri mjeseca od predaje aplikacije za članstvo u EU, Bosna i Hercegovina se tome nije niti približila čak ni šest godina od predaje aplikacije”, piše u nacrtu dokumenta Europske komisije.

Prema informacijama iz diplomatskih krugova do kojih je došao portal Radiosarajevo.ba, Europska unija će u četvrtak ponuditi uslovni kandidatski status za BiH.

Kako saznajemo na samitu lidera EU i Zapadnog Balkana očekuje se rasprava o četiri zakona iz Briselskog sporazuma: Zakon o VSTV-u, Zakonu o javnim nabavkama, Zakonu o sukobu interesa i Zakonu o sudovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije