EU komesar zabrinut zbog uticaja Facebooka na društveni život

Radiosarajevo.ba
EU komesar zabrinut zbog uticaja Facebooka na društveni život
Pixabay / Ilustracija
Facebook je toliko duboko ukorijenjen u društveni život građana Europske zajednice da je on praktično nezamisliv bez uticaja ove globalne društvene mreže.

U razgovoru za njemački Spiegel, EU komesar Margrethe Vestager objašnjava kako je situacija postala zabrinjavajuća i već poprima oblik slučaja kojim se mora ozbiljnije pozabaviti zakon.

U nekim gradovima skoro svaka vrsta društvenih aktivnosti je organizirana preko Facebooka, bilo da se radi o prijateljskoj fudbalskoj utakmici, školskoj zabavi ili konceru.

Posljedice takvog ponašanja su da građani i njihov društveni život zapravo zavise od uticaja Facebooka, ukoliko uopšte žele da ga imaju. Sa stanovišta zakona to je već povod za akciju jer Facebook već zloupotrebljava podatke u vezi s korisnicima - pojedincima zbog čega je komisija za borbu protiv kartela u Bundestagu započela istragu još 2016. godine.

Rezultati ovog istraživanja će biti javno saopćeni do kraja ove godine.

Ova vrsta poslovne eksploatacije ličnih podataka koju primjenjuje Facebook je javno kritikovana od strane EU komesara za slobodnu konkurenciju.

Margaret Vestager je poznata kao centralna ličnost EU komisije s glavnom ulogom u svijetu tehnologija. Često je spominju u kontekstu žene koja ulijeva strah velikim interent divovima.

Podsjećamo, Apple je ranije kažnjen od strane EU komisije s 13 milijardi eura, a nešto manja kazna od 2.42 milijarde je izrečena kompaniji Google!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije