Estonci će uskoro moći na izborima glasati putem mobilnog telefona

0
Radiosarajevo.ba
Estonci će uskoro moći na izborima glasati putem mobilnog telefona
Foto: Pexels / Ilustracija

Građani Estonije ubuduće će moći glasati na izborima putem mobitela nakon što je parlament u Tallinnu odobrio zakon koji je predložila vlade te baltičke zemlje, članice EU-a i NATO-a.

Prema prijedlogu zakona, elektronsko glasanje neće biti moguće samo na računarima, već i putem posebnih aplikacija za uobičajene operativne sisteme na mobilnim uređajima.

Tehničke uslove utvrđuje izborni komtet prije svakih izbora. Promjena zakona trebala bi stupiti na snagu u oktobru tako da se opcija glasanja putem mobitela još neće moći koristiti na izborima za Evropski parlament u junu.

Druženje za pamćenje: Emina Jahović i Lepa Brena u opuštenom izdanju

Druženje za pamćenje: Emina Jahović i Lepa Brena u opuštenom izdanju

Prema riječima estonskog ministra gospodarstva i IT-a Tiita Riisala, novi zakon ima za cilj uzeti u obzir promjenu u ponašanju građana.

"Značajan dio svakodnevnih digitalnih aktivnosti ljudi prešao je s računara na pametne uređaje, a e-Estonija mora biti dostupna svima na ovim novim i raširenim platformama", rekao je ministar.

Godine 2005. Estonija je bila prva zemlja u Evropi koja je omogućila online glasanje na političkim izborima. Na međunarodnoj razini postupak je na mnogim mjestima kontroverzan zbog sumnje u njegovu pouzdanost.

U baltičkoj državi, koja sebe voli nazivati e-Estonija, taj je postupak prevagnuo: više od polovine svih glasova dato je digitalno na parlamentarnim izborima u martu 2023. godine. Građani te baltičke države također mogu učiniti gotovo sve online u svakodnevnom životu, piše Hina.

Estonija se smatra pionirom digitalizacije i elektronske uprave u Evropi.
 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije