Eskalacija na pomolu: Amerikanci oborili sirijski Su-22, Rusi prijete odmazdom

Radiosarajevo.ba
Eskalacija na pomolu: Amerikanci oborili sirijski Su-22, Rusi prijete odmazdom
/ SU-22 kakav su oborile snage koalicije predvođene SAD-om (Foto: Military Edge)
Zaoštrava se situacija u Siriji nakon što su snage koalicije predvođene SAD-om oborile sirijski avion Su-22 koji je u pokrajini Raqqa u nedjelju bombardirao pobunjenike.

Ministarstvo za odbranu Rusije saopćilo je da prekida suradnju sa SAD-om u okviru Memoranduma o sprečavanju incidenta na nebu iznad Sirije.

"U regionima gdje ruska avijacija bude izvodila zadatke na nebu iznad Sirije (zapadno od Eufrata), svaki zračni objekt međunarodne koalicije smatrat ćemo zračnom metom", saopćili su ruski zvaničnici.

Ruska vojska traži od američke komande detaljnu istragu incidenta, uz informiranje o njegovim rezultatima i preduzetim mjerama.

"Ponovljene borbene akcije avijacije SAD-a pod izgovorom ’borbe protiv terorizma‘ protiv legitimnih oružanih snaga država-članica UN je najgrublje kršenje međunarodnog prava i faktički je vojna agresija na Siriju", navodi se u saopćenju ruskog ministarstva za odbranu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije