Eruptirao vulkan Merapi u Indoneziji: Izbacio vreli oblak do sedam kilometara

0
Fena
Eruptirao vulkan Merapi u Indoneziji: Izbacio vreli oblak do sedam kilometara
Foto: Twitter / Opasnost od vulkana

U Indoneziji vulkan Merapi eruptirao je u subotu, izbacivši vreli oblak do sedam kilometara, objavila je agencija za bavljenje pritrodnim katastrofama u toj zemlji.

Vulkan koji se nalazi u indonezijskoj posebnoj regiji Yogyakarta eruptirao je oko 12 sati po lokalnom vremenu (04.00 po srednjoevropskom) i primijećen je tok lave od 1,5 kilometara, saopćile su lokalne vlasti.

Stanovnici obližnje zajednice upozoreni su da zaustave sve aktivnosti u opasnim zonama, u radijusu od tri do sedam kilometara od kratera, navodi se u saopćenju.

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

Merapi, visok 2.963 metra, jedan je od najaktivnijih indonezijskih vulkana, i već je bio na drugom nivou za uzbunu.

Zvaničnik lokalne nadzorne stanice, Yulianto, izjavio je da nijedan stanovnik nije evakuisan.

"Bilo je pet do šest izbijanja lave. Ako se širenje lave nastavi povećavati i udaljenost bude veća od sedam kilometara, vjerovatno će stanovnicima biti preporučeno da se evakuišu", rekao je on.

Smještena u pacifičkom “Vatrenom prstenu”, Indonezija ima više vulkana od bilo koje druge zemlje. Posljednja erupcija Mrapija bila je u 2010. godini, kada je poginulo više od 350 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije