Eruptirao Indonezijski vulkan "Anak Krakatoa"

0
Radiosarajevo.ba
Eruptirao Indonezijski vulkan "Anak Krakatoa"
Foto: Printscreen / Youtube / Erupcija

Vulkan Anak Krakatoa, na zapadu Indonezije, u utorak je izbacivao goleme oblake vulkanskog pepela na visinu oko 2.500 m.

Primijećene su četiri erupcije, rekli su glasnogovornici, a druga po veličini je izbacila oblak pepela i dima na visinu 1.500 m iznad kratera.

Godine 2018. krater Anak Krakatoe (na indonezijskom "Krakatoino dijete") djelimično se urušio kada je silovita erupcija izbacila velike vulkanske gromade u ocean, što je prouzrokovalo smrtonosni cunami. Više od 400 ljudi je tada izgubilo život, a stotine su bile povrijeđene. 

Isak poručio Dodiku: Seoska varalico, ni novac s bankomata nisi u stanju podići, a glumio bi lidera

Isak poručio Dodiku: Seoska varalico, ni novac s bankomata nisi u stanju podići, a glumio bi lidera

U erupciji u utorak zasad nije prijavljena nikakva šteta i niko nije povrijeđen.

Anak Krakatoa koji je u visini tjesnaca što dijeli otoke Javu i Sumatru, sporadično je aktivan otkako je početkom 20. st. izašao iz mora u kalderi formiranoj nakon smrtonosne erupcije Krakatoe 1883., koja je po procjeni stajala života oko 35.000 ljudi.

Idonezija je na pacifičkom "vatrenom prstenu", gdje spajanje kontinentalnih ploča prouzrokuje povišenu seizmičku i vulkansku aktivnost. Zemlja ima skoro 130 aktivnih vulkana, piše portal 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije