Erdogan želi zakonom zabraniti preljub: Odgađanje ove odluke bila je greška

Radiosarajevo.ba
Erdogan želi zakonom zabraniti preljub: Odgađanje ove odluke bila je greška
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je Turke da razmisle o proglašenju bračne nevjere kao nezakonite radnje te je naglasio kako je odgađanje iste odluke 2004. godine bila greška, piše Independent.

"Mislim da je sad pravo vrijeme da ponovo raspravimo pitanje preljuba s obzirom na to da naše društvo sada ima drugačiji moralni stav", rekao je Erdogan nakon govora u tuskom parlamentu.

"Prvi put ovo smo predložili 2004. godine, no tad smo odluku odgodili kako bismo bili u skladu s EU propisima, no pogriješili smo", uvjeren je turski predsjednik. 

Turska je odustala od prvog pokušaja ove promjene jer je 2004. godine poduzimala mjere potrebne kako bi postala članica Europske unije, no društvena klima u posljednjih se 14 godina u Turskoj uveliko promijenila. 

Tako se čini se da turski predsjednik, koji si uzima sve više prava, sada doista ima namjeru ostvariti ono što nije prije 14 godina.

Kriminalizacija preljuba je tema rasprava u Turskoj već desetljećima. 1996. godine ustavni je sud ukinuo zakon koji je dotad važio jer je više pogodovao muškarcima nego ženama. Prema njemu, žene su se smatrale preljubnicima nakon jednog čina preljuba, a muškarci samo ako su bili u dugotrajnoj vanbračnoj vezi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije