Erdogan upozorava EU: Ako budete išli predaleko otvorit ćemo granicu za migrante

Radiosarajevo.ba
Erdogan upozorava EU: Ako budete išli predaleko otvorit ćemo granicu za migrante
Anadolija / Recep Tayyip Erdogan
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, u vezi sa nacrtom odluke Europskog parlamenta o privremenoj suspenziji pregovora o članstvu Turske u Europsku uniju (EU), poručio je da ako se bude išlo predaleko, Turska bi mogla otvoriti svoje granice.

Erdogan se obratio u Istanbulu na Samitu pravde i žena, u organizaciji Udruženja žena i demokratija, a tom prilikom se osvrnuo na aktuelna dešavanja, javlja Anadolu Agency (AA).

 Komentarisao je jučerašnje usvajanje nacrta odluke u Europskom parlamentu o privremenoj suspenziji pregovora o članstvu Turske u Evropskoj uniji (EU), te ukazao na nebrigu svijeta prema izbjeglicama.

"U svijetu milioni djece poput malog Aylana čeka odgovor, očekuje saosjećanje i dobrotu. Da li su po tom pitanju napravljeni neki koraci? Nisu. A kakvi koraci su napravljeni? Da li Turska treba ili ne treba da udje u EU? To je napravljeni korak. Zašto? Zato što Erdogan govori istinu”, poručio je turski predsjednik Erdogan.

Poručio je kako sukobi, nasilje i prolivena krv u zemljama poput Sirije, Iraka, Afganistana, Libije, Somalije mogu biti u fokusu svijetske javnosti samo u kontekstu neslaganja u interesima i opasnosti od izbjeglica.

"Budite sigurni, da kojim slučajem ne postoji opasnost od izbjegličke krize, skoro pa nema šanse da bi se uopšte govorilo o krizama u ovim zemljama”, rekao je Erdogan, te dodao da svijet "nikada nije pravilno gledao niti se pravedno ponašao prema čovječanstvu".

Kada je u pitanju nebriga prema sirijskim izbjeglicama, Erdogan je rekao kako nisu ispunjena obećanja prema izbjeglicama, te naglasio kako je Turska zemlja koja je unutar svojih granica primila 3,5 miliona izbjeglica.

"Niste održali svoja obećanja. Kada je 50 hiljada izbjeglica stiglo do Kapikule (granični prijelaz između Tuske i Bugarske), počeli ste govoriti 'Šta će biti ako Turska otvori granice?' Pazite, ako budete išli predaleko, znajte da se granični prijelazi mogu otvoriti. Isto tako znajte, da ovakve prazne prijetnje, za moj narod i mene ne predstavljaju ništa", poručio je Erdogan.

Ponovo je naglasio kako je svijet veći od "petice", odnosno pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a.

"Svi zajedno to moramo braniti i pritom se ne smijemo bojati nekoga. Nažalost neke zemlje u svijetu razmisljaju na način 'ako mi to kažemo šta će neko tamo reći’. Ako budemo tako razmišljali ne možemo ostvariti rezultat. Umjesto živjeti svaki dan u strahu bolje je jedan dan živjeti kao čovjek", poručio je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije