Erdogan u posjeti Iraku do kraja godine

Fena
Erdogan u posjeti Iraku do kraja godine
Foto: Mustafa Kaya /Pixsell / Recep Tayyip Erdogan

 Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan će posjetiti Irak do kraja ove godine, izjavio je u nedjelju turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim iračkim kolegom Mohamedom Ali al-Hakimom održanoj u glavnom gradu Iraka Bagdadu.

Cavusoglu  je rekao da su dvojica visokih diplomata razgovarali o bilateralnim odnosima i razmijenili mišljenja o regionalnim pitanjima, te da se njihovi stavovi o regionalnim pitanjima preklapaju.

Govoreći o procesu  Astane za mir u Siriji, rekao je  da je donijeta odluka o pozivanju Iraka i Libana kao država promatrača.

Dodao je da se nada da će Irak, važna zemlja u regionu, igrati konstruktivnu ulogu u Siriji.

Proces u Astani je bio uspješan u prekidu vatre u Siriji i doveo je do stvaranja zona za deskalaciju. Sirija je tek počela da izlazi iz razarajućeg sukoba koji je počeo  2011. godine, kada je režim Bashara al-Assad slomio demonstrante neočekivanom žestinom.

U procesu normalizacije Iraka, podvukao je,  treba biti fokus na obnovu Iraka, prenosi Anadolu Agency (AA).

„Pet milijardi dolara će se iskoristiti za obnovu Iraka u strateškim infrastrukturnim projektima u područjima uništenim od strane ISIL-a“, izjavio je turski ministar vanjskih.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije