"Svi dijelimo zajedničku sudbinu, iako su religije, zemlje i jezici različiti"

Radiosarajevo.ba
"Svi dijelimo zajedničku sudbinu, iako su religije, zemlje i jezici različiti"
Foto: AA / Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da je u okviru borbe protiv COVID-19 potrebno poduzeti hitne korake kao u vrijeme globalne finansijske krize. 

"Pozivam sve zemlje na pravednu borbu protiv globalne zdravstvene krize sve dok cijelo čovječanstvo ne osjeti olakšanje", kazao je on u obraćanju na vanrednom samitu lidera najrazvijenijih zemalja svijeta, odnosno lidera grupe G20, koji je održan posredstvom videokonferencije, prenosi HINA.

Istakao je da vjeruje kako je pandemija novog soja koronavirusa ljude podsjetila na stvarnost da "svi dijelimo zajedničku sudbinu, iako su naše religije, jezici i zemlje različiti".

"Niko od nas nema luksuz provoditi protekcionističke i jednostrane politike. Moramo preuzeti odgovornost i razviti globalnu saradnju u borbi protiv pandemije COVID-19", dodao je Erdogan.

"Bez jednostranih postupaka"

Podsjetio je da Turska ulaže ogromne napore kako bi pružila pomoć prijateljskim i bratskim zemljama u okviru borbe protiv pandemije.

Naglasio je kako bi zemlje trebale podijeliti svoja prethodna iskustva i znanja u vezi s načinima kontrole epidemije i liječenja bolesti.

"Ako nastavimo s jednostranim postupcima, neizbježno je da ćemo ući u novi proces, koji će se negativno odraziti na cjelokupnu globalnu trgovinu"" kazao je turski predsjednik.

Podsjetivši da su mnoge zemlje snažno pogođene virusom, uključujući i one najrazvijenije, istakao je da je u ovom momentu potrebno osigurati i sredstva za pružanje humanitarne pomoći za ratom pogođene regije i zajednice, kao i druge nerazvijene zemlje, posebno u Africi, prenosi HINA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije