Erdogan s Putinom: Vjerujem da će naši koraci promijeniti sudbinu regije

Anadolija
Erdogan s Putinom: Vjerujem da će naši koraci promijeniti sudbinu regije
"Vjerujem da će koraci koje će ovdje napraviti Turska i Rusija promijeniti sudbinu regije", poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas u Sočiju, na početku sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Erdogan i Putin sastali su se u predsjedničkoj rezidenciji u Sočiju, a početak sastanka bio je otvoren za medije.

"Želim zahvaliti našem cijenjenom prijatelju na pozivu i mogućnosti da ostvarimo ovaj sastanak, na način da smo s jednog doputovali na drugi dio Crnog mora", riječi su kojima je Erdogan počeo pozdravno obraćanje.

Naglasio je kako će njegova posjeta Rusiji biti prilika da se na sveobuhvatan način razgovara o bilateralnim odnosima, ali i regionalnim dešavanjima.

"Nalazimo se u periodu kada su na nama velike odgovornosti. Vjerujem da će koraci koje će ovdje napraviti Turska i Rusija promijeniti sudbinu regije", naglasio je Erdogan.

Ruski predsjednik Vladimir Putin istakao je kako odnosi njegove zemlje i Turske imaju poseban karakter.

"Zahvaljujemo se na tome što niste odbili naš poziv i doputovali u Soči. Naši odnosi se razvijaju na način kako smo to ranije i dogovorili. Zadovoljan sam što imamo priliku u jednoj radnoj atmosferi razgovarati o bilateralnim odnosima, ali i o aktuelnim temama, prvenstveno stanju u Siriji", istakao je Putin, te dodao:

"Poštovani predsjedniče, naši sve češći susreti pokazuju da su tursko-rusko odnosi, nakon procesa normalizacije, dobili jedan poseban karakter. Dobrodošli u Rusiju".

Putin se osvrnuo i na nedavni referendum o ustavnim promjenama održan u Turskoj, te tim povodom uputio i čestiku turskom predsjedniku Erdoganu.

"Sve bolja unutrašnja politička situacija u Turskoj pozitivno će se odraziti i na odnose naših zemalja. Obzirom da je većina zajedničkih odluka koje ćemo donijeti od strateške vaznosti potrebna je podrška parlamenata dvije zemlje", poručio je Putin.

Sastanku ispred Turske prisustvuju i ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, zamjenik generalnog sekretara i glasnogovornik predsjednika Ibrahim Kalin i šef obavještajne službe Hakan Fidan. S ruske strane, tu su ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ministar idbrane Sergej Soygu, savjetnik za vanjsku politiku u Kremlju Jurij Usakov.

Ovo je peti sastanak Putina i Erdogana nakon krize u odnosima koju je izazvalo tursko rušenje ruskog aviona u krajem 2015. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije