Erdogan poručio EU: Ako ne otvorite pristupna poglavlja, onda zbogom!

Fena/Anadolija
Erdogan poručio EU: Ako ne otvorite pristupna poglavlja, onda zbogom!
/ Foto: Anadolija
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je da njegova zemlja "nema o čemu razgovarati" s Europskom unijom ukoliko ovaj blok ne otvori nova poglavlja u pregovorima za ulazak Turske u EU.

Ove izjave uslijedile su nekoliko dana nakon što je iz EU poručeno da Turska mora pokazati jasnije signale da planira ispuniti kriterije za pristup u područjima kao što su ljudska prava i vladavina zakona, javlja AP.

"Nemate drugog izbora osim otvoriti poglavlja... Ukoliko to ne uradite, onda zbogom", rekao je Erdogan.

Turska je podnijela zahtjev za članstvo prije tri decenije, a pregovori su počeli 2005. godine. Međutim, napredak je spor i samo je jedno poglavlje pregovora zatvoreno, i to ono o nauci i istraživanjima.

Erdogan je također kazao da bi Turska mogla organizirati referendum o tome da li će nastaviti s naporima za učlanjenje u EU.

 

Što ne ukinete vanredno stanje u Francuskoj, a ukidali bi kod nas?

Erdogan je ukazao na pojedine zahtjeve kako prvi korak Turska treba biti ukidanje vanrednog stanja.

"Manite se toga. Recite šta ćete vi uraditi. Prvo ukinite vanredno stanje u Francuskoj. To nećete ukidati, ukidat ćete kod nas", rekao je Erdogan.

 Osvrnuo  se na to da je u Francuskoj proglašeno vanredno stanje nakon terorističog napada, a da je u Turskoj bio pokušaj rušenja države u kojem je poginulo 249 ljudi, a 2.193 ih je ranjeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

#EU

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije