Erdogan: Prijevremeni izbori u Turskoj bit će održani u junu ove godine

Anadolija
Erdogan: Prijevremeni izbori u Turskoj bit će održani u junu ove godine
Foto: Anadolija / Recep Tayyip Erdogan
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da će 24. juna ove godine u Turskoj biti održani prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori.

Turski predsjednik i predsjednik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Erdogan se danas u Ankari sastao s liderom opozicione Partije nacionalnog pokreta (MHP), Devletom Bahcelijem koji je jučer pozvao na održavanje prijevremenih izbora u Turskoj i to 26. augusta ove godine.

Erdogan se potom obratio novinarima i kazao da je pozitivnim ocijenio Bahcelijev prijedlog o prijevremenim izborima.

Podsjetivši da je AK Parti ranije postigla dogovor s MHP-om o izlasku na izbore kao Narodna alijansa, Erdogan je kazao da je nakon današnjih konsultacija donesena odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za 24. juni.

“Započinjemo zakonski proces i Vrhovna izborna komisija odmah počinje sa pripremama za izbore. Molim Boga da ta odluka donese dobro našoj domovini, narodu i našim političkim partijama“, kazao je Erdogan.

Redovni izbori u Turskoj bili su planirani za novembar naredne godine, a važni su s obzirom da je na prošlogodišnjem referendumu odobrena odluka o prelasku s parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja u toj zemlji.

Erdogan je danas kazao da je sprječavanje pokušaja vojnog udara 15. jula 2016. godine bila prekretnica u novoj političkoj eri. Dodao je da je turski narod jednomjesečnom dežurom za demokraciju pokazao jaku volju da brani suverenitet i slobodu, te višemilionskim mitingom pokazao 7. augusta te 2016. godine poslao snažnu poruku političarima.

“Potom je 16. aprila prošle godine referendumom otvorena mogućnost prelaska na predsjednički sistem u zemlju, u čemu je podršku pručio u Bahceli. Prema tome, izmjene Ustava vezana za prelazak na predsjednički sistem će na snagu stupiti nakon narednih izbora“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik je kazao da je od prošlogodišnjeg referenduma u Turskoj na snazi i dalje parlamentarni sistem koji može stvarati probleme o kojima je AK Partija govorila od dolaska na vlast.

“Uprkos tome, naš izbor je bio da stisnemo zube do novembra naredne godine i adekvatno ispunimo data obećanja. Međutim, s obzirom na prekogranične operacije koje vodimo na području Sirije, kao i sva dešavanja u Siriji i Iraku koja su od historijskog značaja, Turskoj je neophodno da se što prije oslobodi svih neizvjesnosti", poručio je Erdogan i dodao da je sve više vidljiva potreba što brže promjene sistema upravljanja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije