Erdogan poslao jasnu poruku o ulasku Finske i Švedske u NATO

6
Radiosarajevo.ba
Erdogan poslao jasnu poruku o ulasku Finske i Švedske u NATO
Foto: EPA / Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da neće odobriti da Švedska i Finska dobiju članstvo u NATO-u, javila je državna novinska agencija Anadolu.

Švedsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u ponedjeljak da će visoki predstavnici Helsinkija i Stockholma otputovati "uskoro" u Tursku kako bi razgovarali o prigovorima Ankare na njihovo članstvo u NATO-u.

Međutim, Erdogan je rekao da se diplomate ne bi trebale truditi doći u Tursku kako bi pokušale uvjeriti Ankaru da odobri njihove kandidature za NATO.

Vozač autobusa u Njemačkoj pod istragom: U prevrtanju poginulo četvero ljudi, brojni povrijeđeni

Vozač autobusa u Njemačkoj pod istragom: U prevrtanju poginulo četvero ljudi, brojni povrijeđeni

"Prije svega, ne bismo rekli 'da' onima koji uvode sankcije Turskoj da se pridruži NATO-u, sigurnosnoj organizaciji, tokom ovog procesa", rekao je Erdogan.

Dvije nordijske zemlje službeno su potvrdile da će tražiti članstvo u NATO-u, okončavajući decenije vojnog nesvrstanosti u historijskom potezu potaknutom ruskom invazijom na Ukrajinu, piše Alarabiya.

Turska je prošle sedmice izjavila da ima primjedbe na ulazak dvije zemlje u NATO, optužujući ih da podržavaju kurdske militante koje Ankara smatra teroristima i da nisu izručili desetine osumnjičenih "terorista".

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je u nedjelju: “Zemlje koje podržavaju terorizam ne bi trebale biti saveznici u NATO-u”, prenosi Anadolu. Dodao je da je Turska zahtijevala i od Finske i od Švedske da "prestanu podržavati terorističke grupe".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije