Erdogan posjetio Aja Sofiju, fotografije podijelio na društvenim mrežama

Anadolija
Erdogan posjetio Aja Sofiju, fotografije podijelio na društvenim mrežama
Foto: Instagram / Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan posjetio je u nedjelju istanbulsku džamiju Aja Sofiju, koja će 24. jula klanjanjem džuma-namaza biti ponovo otvorena za molitvu nakon 86 godina, javlja Anadolu Agency (AA). 

Erdogan je nešto više od jednog sata boravio u Aja Sofiji, a informacije oko priprema na svečanost otvorenja dobio je od ministra kulture i turizma Mehmeta Nurija Ersoya i guvernera Istanbula Alija Yerlikaye.

U pratnji Erdogana bili su šef Odjela za komunikacije u uredu turskog predsjednika Fahrettin Altun, ministar unutrasnjih poslova Suleyman Soylu, predsjednik Uprave za vjerske poslove Ali Erbas.

Nakon što je Vrhovni sud Turske 10. jula poništio odluku Vijeća ministara iz 1934. godine kojom je džamija Aja Sofija pretvorena u muzej, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da će Aja Sofija zvanično biti otvorena u petak 24. jula, klanjanjem džuma-namaza.

Fotografije iz Aja Sofije podijelio je na društvenim mrežama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije