Erdogan: Odavno došlo vrijeme za ujedinjenje cijelog islamskog svijeta

Anadolija
Erdogan: Odavno došlo vrijeme za ujedinjenje cijelog islamskog svijeta
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da je odavno došlo vrijeme za ujedinjenje cijelog islamskog svijeta i cijelog čovječanstva.

"Odavno je došlo vrijeme za ujedinjenje cijelog islamskog svijeta, pa čak i cijelog čovječanstva u cilju bolje budućnosti. Nijedna zemlja ne može misliti samo na svoju udobnost, samo na vlastitu budućnost dok njihove komšije žive u patnji, dok njihove komšije s kojima dijele isti jezik, kulturu i kiblu prolaze kroz tegobe", rekao je Erdogan prilikom posjete Bahreinu.

Ukazujući na brojne krize u islamskom svijetu, Erdogan je kazao da se muslimani međusobno ubijaju i razdvajaju prema etničkom, jezičkom, plemenskom, rasnom i meshepskom identitetu.

On je dodao da se muslimani danas ubijaju u Siriji, Iraku, Jemenu, Libiji i drugim regijama, a da je žalosno gledati da gradove koji su nekada bili bastioni islamske kulture danas razaraju teroristi i strane sile.

Naglasivši kako je islam religija mira, Erdogan je kazao da je IS teroristička organizacija i da nema nikakve veze s islamom.

“Nažalost teroristi IS-a siju zlo i ubijaju nevine i nezaštićene civile. Ti zlikovci nikako ne mogu biti muslimani. Mi smo pod prijetnjom tog IS-a koji u svijetu prlja ugled muslimana. Nismo to zaslužili“, kazao je Erdogan.

Ukazujući na često poistovjećivanje terorizma i islama, Erdogan je kazao kako niko nema pravo na to jer islam ne prihvata nikakve oblike radikalizma, ni terorizma.

Sciljem intenziviranja političkih i ekonomskih odnosa, turski predsjednik Erdogan započeo je turneju u zaljevskim zemljama tokom koje će, nakon Bahreina, posjetiti Saudijsku Arabiju i Katar. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije