Erdogan o pretvaranju Aja Sofije u džamiju: To je pitanje suvereniteta Turske

Anadolija
Erdogan o pretvaranju Aja Sofije u džamiju: To je pitanje suvereniteta Turske

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan odbacio je kritike u vezi s trenutnim pravosudnim postupkom u vezi sa statusom istanbulske Aja Sofije i poručio kako je to pitanje suvereniteta Turske u koje se niko nema pravo miješati.

Erdogan je prisustvovao svečanom polaganju temeljca za izgradnju nove džamije u istanbulskom kvartu Levent i tom prilikom je kazao da će nova džamija "Barbaros Hayretin-paše" biti izgrađena do kraja 2022. godine.

Ističući važnost svih infrastrukturnih projekata koji se rade za potrebe naroda, Erdogan je kazao da su vjerski objekti posebno važni, jer se grade s isključivim ciljem za molitve i sticanje Božije milosti.

Podsjetivši kako je Aja Sofija pretvorena u džamiju odmah nakon što je osmanska vojska sultana Fatiha Mehmeda Hana oslobodila Istanbul, Erdogan je kazao da je potom počela izgradnja džamija i da je Istanbul postao jedan od najbogatijih gradova na svijetu.

"Kako god se ne miješamo drugim državama u bogomolje u kojima se mole njihovi narodi, tako niko nema pravo da se miješa u naše vjerske objekte. Turska je zemlja koja omogućava vjerske obrede pripadnicima svih religija, mesheba i vjerovanja", kazao je Erdogan.

On je kazao da se u Turskoj trenutno nalazi 435 crkava i sinagoga u kojima se obavljaju vjerski obredi te je dodao da je ta država pomogla u obnovi starih i izgradnji novih takvih objekata kao što je slučaj s Gvozdenom crkvom u Balatu.

"Kritikovati ovakvu zemlju zbog odnosa prema vjerskim objektima je okretanje leđa istini. Kritike Turskoj u vezi s Aja Sofijom predstavljaju direktni udar na naša suverena prava", poručio je Erdogan.

Ukazujući na sve češće napade koji se u svijetu događaju zbog mržnje na vjerskoj osnovi, Erdogan je kazao da su milioni ljudi širom svijeta pod pritiscima i različitim napadima samo zbog toga što su pripadnici neke vjere.

"To je pitanje o kojem se ovdje treba govoriti. Mi ćemo i dalje u ovoj zemlji štititi vjerska prava većinskih muslimana i prava pripadnika svih drugih vjerskih zajednica. Izgradnju novih džamija smatramo vlastitim doprinosom civilizaciji cijelog čovječanstva", kazao je Erdogan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije