Erdogan: Nijedna riječ onih koji nijemo posmatraju ubijanje djece u Gazi sutra neće vrijediti ništa

7
Anadolija
Erdogan: Nijedna riječ onih koji nijemo posmatraju ubijanje djece u Gazi sutra neće vrijediti ništa
Foto: AA / Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Republike Tuske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Izrael već 25 dana u Gazi čini zločin protiv čovječnosti pred očima cijelog svijeta.

Turski predsjednik Erdogan je predsjedavao sjednicom kabineta u Ankari, a potom je u obraćanju naciji istakao da je Turska dostojanstveno i u skladu sa njenim značajem proslavila jubilarnu stotu godišnjicu proglašenja Republike.

"Izraelska vlast, potpomognuta bezuslovnom podrškom Evrope i Amerike, već 25 dana čini zločine protiv čovječnosti pred očima cijelog svijeta", rekao je Erdogan.

Mehmedović nakon prozivki Gorice Dodik: Javno, jasno i glasno stajem iza ovog čovjeka!

Mehmedović nakon prozivki Gorice Dodik: Javno, jasno i glasno stajem iza ovog čovjeka!

O nedavnom napadu na Bolnicu tursko-palestinskog prijateljstva u Gazi, Erdogan je kazao da je i ta zdravstvena ustanova za liječenje pacijenata od raka bila žrtva izraelskog varvarstva: "Vjerujemo da Izrael, koji je potpuno izgubio državnički razum i koji se ponaša kao organizacija, treba biti zaustavljen."

On je kazao i da je od direktnih napada Izraela na civile u Gazi, do danas ubijeno 8.500 Palestinaca, većinom beba, djece i žena.

"Nastavljamo napore kako bi izvršioci i nalogodavci ratnih zločina u Gazi bili izvedeni pred lice pravde", rekao je Erdogan.

Uživo: Amerikanci poručili - 'nećemo podržati prisilno premještanje Palestinaca izvan Gaze!'

Uživo: Amerikanci poručili - 'nećemo podržati prisilno premještanje Palestinaca izvan Gaze!'

Turski predsjednik Erdogan i ovom prilikom je istakao kako je Zapadni svijet, na čelu sa evropskim zemljama, još jednom pao na ispitu humanosti u Gazi: "Treba uspostaviti novi sigurnosni mehanizam u saradnji sa akterima u regionu. Spremni smo preuzeti odgovornost ako do toga dođe."

Naglasio je da je Turska do sada u Gazu poslala 213 tona pomoći, a da je dio toga već stigao u ruke stanovnika te blokirane palestinske enklave.

"Nijedna riječ onih koji nijemo posmatraju ubijanje djece u Gazi sutra neće vrijediti ništa, ni po kojem pitanju… Nikakve koristi svijetu nema od navodnih zaštitnika prava koji sada šute na izraelske masakre", poručio je turski predsjednik Erdogan.

Erdogan je također poručio da je neophodno hitno proglasiti primirje u Gazi kako bi se spriječili novi masakri, a da bi to dalje trebalo pretvoriti u trajni mir u regiji. Naglasio je da bi najprikladnije bilo organizirati mirovnu konferenciju o izraelsko-palestinskom pitanju uz učešće svih relevantnih aktera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije