Erdogan kritikovao Bidena zbog opaski o događajima iz 1915.

7
AA
Erdogan kritikovao Bidena zbog opaski o događajima iz 1915.
FOTO: AA / Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritikovao je u ponedjeljak nedavne izjave američkog kolege Joea Bidena o događajima iz 1915. godine, nazivajući ih nehistorijskim i zasnovanim na dezinformacijama, javlja AA.

"Američki predsjednik bi trebao jako dobro naučiti i poznavati historiju. Ne možemo oprostiti ovaj pokušaj koji ima za cilj da izazove Tursku u nedostatku takvog (historijskog, op. a.) znanja" rekao je Erdogan novinarima u glavnom turskom gradu Ankari nakon sastanka Vlade.

Kako je kazao, Bidenove primjedbe na tu temu, objavljene u nedjelju, nisu vrijedne pažnje jer su zasnovane na "lažnim informacijama".

Nova bahatost na bh. cesti: Vozilo pod pratnjom zaustavilo starijeg vozača i verbalno ga napalo

Nova bahatost na bh. cesti: Vozilo pod pratnjom zaustavilo starijeg vozača i verbalno ga napalo

Erdogan je rekao da takve izjave o događajima iz 1915. godine nemaju efekta na Tursku.

Turski predsjednik je dodao da bi u utorak trebao imati telefonski razgovor sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Podsjećamo, događaji iz 1915. godine desili su se u toku Prvog svjetskog rata kada se dio armenskog stanovništva koji je živio u Osmanskom carstvu pridružio Rusima koji su upali na teritoriju i pobunili se.

Armenski lobi na međunarodnoj sceni radi na prikupljanju podrške da su Armenci tada bili žrtve "genocida", dok Turska smatra da bi ocjenu o karakteru tih dešavanja trebali dati historičari, a veliki broj njih se ne slaže s tvrdnjama proarmenskih krugova.

Ankara je u više navrata predlagala formiranje zajedničke komisije historičara iz Turske i Armenije, kao i međunarodnih stručnjaka za rješavanje ovog pitanja.

Turska i Armenija su u oktobru 2009. godine poduzele napore u cilju normalizacije odnosa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije