Erdogan: Turci i Armeni stoljećima su živjeli zajedno

13
AA
Erdogan: Turci i Armeni stoljećima su živjeli zajedno
Foto: Arhiv / Recep Tayyip Erdogan

Turci i Armeni su stoljećima živjeli zajedno, istakao je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u poruci koju je u nedjelju uputio poglavaru Armenske patrijaršije u Istanbulu Sahaku Mashalianu, javlja AA.

U poruci se obratio tursko-armenskoj zajednici okupljenoj u istanbulskoj armenskoj Patrijaršiji kako bi odao počast osmanskim Armenima koji su stradali u "teškim uvjetima" Prvog svjetskog rata.

"Još jednom se s poštovanjem sjećam pokojnih osmanskih Armena i izražavam moje iskreno saučešće njihovoj rodbini", istakao je Erdogan.

Benjamina Karić: Roditeljska kuća dobila uređenu prirodnu oazu iz koje se čuo smijeh i dječiji žamor

Benjamina Karić: Roditeljska kuća dobila uređenu prirodnu oazu iz koje se čuo smijeh i dječiji žamor

Ponavljajući da su posljednje godine Osmanskog carstva, koje su se poklopile s ratom, bile "veoma bolan period" za milione osmanskih stanovnika, Erdogan je rekao da je humanitarna dužnost razumjeti i podijeliti ove zajedničke boli bez diskriminacije po vjerskoj, etničkoj ili kulturnoj pripadnosti.

"Za nas, koji smo stoljećima dijelili radost i tugu jedni s drugima, važno je da zaliječimo rane prošlosti i dodatno ojačamo naše društvene veze", rekao je Erdogan, dodajući da umjesto da povećavamo bol, "budućnost treba da gradimo zajedno crpeći inspiraciju iz našeg duboko ukorijenjenog jedinstva koje datira skoro hiljadu godina unazad”.

Osvrćući se na tekuće napore za normalizaciju odnosa između Turske i Armenije, on je pohvalio podršku armenske zajednice u Turkiye tom procesu.

"Očekujem od vas da date snažan doprinos da se iskoristi ova historijska prilika koja se ukazala nakon toliko godina u ime trajnog mira i stabilnosti u našem regionu", dodao je turski predsjednik.

Uvjeren je da će, kako je rekao, ”Turska uložiti sve napore kako bi naši armenski građani, koji su ostavili neizbrisive tragove u našim kulturnim i društvenim životima tokom našeg suživota koji se proteže stoljećima na ovom području, vodili život u miru, povjerenju i sigurnosti."

Turska o događajima iz 1915. godine zastupa stav da se stradanje Armenaca na istoku Anadolije dogodilo kada su neki od njih stali na stranu ruske invazije i ustanka protiv osmanskih snaga. Premještanje Armenaca s jedne na drugu stranu rezultiralo je brojnim žrtvama.

Turska tvrdi da se radi o tragediji u kojoj su sve strane pretrpjele velike žrtve, ali se protivi tvrdnjama radikalnih armenskih krugova koji te događaje žele predstaviti kao “genocid“.

Zvanična Ankara ustrajno predlaže formiranje zajedničke komisije koju bi činili historičari iz Turske, Armenije i međunarodni eksperti. Komisija bi imala zadatak da rasvijetli događaje iz tog perioda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije