Epilog ubistva tinejdžera u Francuskoj: Pokrenuta istraga protiv policajca

0
Hina
Epilog ubistva tinejdžera u Francuskoj: Pokrenuta istraga protiv policajca
Foto: Twitter / Protesti u Francuskoj

Državno tužilaštvo u Francuskoj otvorilo je službenu istragu za ubistvo iz nehata protiv policajca koji je ustrijelio tinejdžera za vrijeme saobraćajne kontrole blizu Pariza.

Prema dosadašnjoj istrazi, nije bilo zakonskih uvjeta za upotrebu oružja. Snimci nadzorne kamere, snimci svjedoka i izjave svjedoka omogućile su rekonstrukciju okolnosti, dodaje se u saopćenju.

Prema tužiteljima, 17-godišnjak je vozio velikom brzinom u Nanterreu u utorak ujutro s dvoje putnika u vozilu i prešao je u autobusnu traku. Prvi pokušaj dvojice policajaca na motociklima da ga zaustave na semaforu nije uspio.

Uznemirujući događaj u Makarskoj: Starija žena preminula nakon što ju je muškarac odgurnuo na ulici

Uznemirujući događaj u Makarskoj: Starija žena preminula nakon što ju je muškarac odgurnuo na ulici

Mladić se udaljavao unatoč crvenom svjetlu i nastavio bijeg po kolovozima, saopćilo je državno odvjetništvo.

Kada su ga policajci nešto kasnije sustigli i zaustavili, obojica su uperila oružje u tinejdžera u visini vozačevih vrata i zahtijevala da ugasi motor.

Kada je osumnjičeni iznenada krenuo, jedan je policajac ispalio hitac, stoji u saopćenju.

Snimak incidenta s mobitela svjedoka, koju je potvrdio kanal France Info, prikazuje policajca koji je uperio pištolj u vozačeva vrata zaustavljenog automobila.

Kad se mladić za volanom iznenada odvezao, policajac je zapucao iz neposredne blizine i smrtno ga ranio. Ubistvo je izazvalo bijes i nerede u zemlji.

Stotinu i pedeset ljudi uhapšeno je u Francuskoj nakon druge noći nemira širom zemlje, rekao je u četvrtak ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin, nakon što je saobraćajna policija ustrijelila 17-godišnjeg mladića.

Policijska upotreba smrtonosne sile u radničkom pariškom predgrađu Nanterre protiv tinejdžera, koji je bio porijeklom iz Sjeverne Afrike, utjecala je na duboko ukorijenjenu percepciju policijske brutalnosti u etnički raznolikim četvrtima najvećih francuskih gradova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije