Epicentar virusa: Wuhan pretvara 11 javnih objekata u privremene bolnice

Radiosarajevo.ba
Epicentar virusa: Wuhan pretvara 11 javnih objekata u privremene bolnice
Foto: Xinhua / Nove bolnice u Wuhanu

Kineski grad Wuhan, epicentar epidemije koronavirusa, trenutno vodi trku sa stvaranjem privremenih bolnica koje bi se mogle nositi sa sve većim brojem pacijenata zaraženih novim koronavirusom, piše kineska novinska agencija Xinhua.

Wuhan, glavni grad provincije Hubei, odlučio je da 11 lokacija, uključujući teretane, izložbene centre i sportske centre, pretvori u improvizirane bolnice, koje mogu osigurati ukupno više od 10 hiljada kreveta.

Mjera, za koju stručnjaci kažu da je bez presedana, usvojena je nakon što se teško pogođeni grad bori za pružanje kreveta za preko 8000 zaraženih pacijenata, a pokrajinske vlasti su se obavezale da neće ostaviti nijednog pacijenta bez nadzora.

"Puštanje u rad privremenih bolnica sa velikim brojem kreveta unutar velikog prostora velika je mjera javnog zdravlja koju je Kina poduzela", rekao je Wang Chen, poznati respiratorni stručnjak i predsjednik Kineske akademije medicinskih nauka.

"To je ključna mjera koju su vlasti poduzele u kritičnom trenutku," rekao je Wang. "Za razliku od terenskih bolnica tokom ratnih ili potresnih prilika, improvizirane bolnice u Wuhanu u Kini su bez presedana."

Privremene bolnice, smještene u različitim četvrtima grada, uzimat će u bolesnike s blagim simptomima koji su uzrokovani koronavirusom.

Wang je rekao da je nova mjera posebno dizajnirana za rješavanje gorućeg pitanja prenosa virusa u domaćinstvima i zajednicama.

"Ako veliki broj pacijenata s blagim simptomima živi kod kuće ili sumnja da pacijenti lutaju po zajednici, oni će postati glavni izvor širenja virusa", rekao je Wang.

Štoviše, s obzirom na nedostatak bolničkih kreveta, njihov život mogao bi biti u opasnosti ako se ne efikasno liječe, dodao je stručnjak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije