! / Od koronavirusa dosad umrle 493 osobe: Dramatično je na japanskom kruzeru

05. 02. 2020. u 07:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2

Prema zvaničnim informacijama objavljenim jutros, od wuhanskog koronavirusa preminule su 493 osobe.

Zaraženih je ukupno 24,551 u skoro 30 zemalja svijeta. Oporavilo se ukupno 910 osoba.

Drama se dešava na obala Japana - na kruzeru koji je u utorak stavljen u karantenu jer je njime ranije putovala osoba za koju se potvrdilo da je zaražena koronavirusom, ima desetak zaraženih ljudi, objavilo je Ministarstvo zdravstva Japana, javlja Hina.

Pregledi su počeli u utorak za oko 3700 putnika i članova posade na kruzeru, nakon što je putniku iz Hong Konga koji je na brodu bio u januaru potvrđen koronavirus naziva 2019-nCoV.

Drama na kruzeru: Hiljade ljudi na karantinu u brodu - putnik ima koronavirus!

Muškarac je sredinom januara doletio u Japan iz Kine, a potom brodom Diamond Princess otputovao u Hong Kong te se tamo iskrcao. U subotu je potvrđeno da je taj osamdesetogodišnjak zaražen koronavirusom.

Zaraženi s broda prebačeni su u bolnicu u prefekturi Kanagawa, rekao je ministar zdravstva Katsunobu Kato na novinskoj konferenciji. On traži da svi preostali putnici i članovi posade ostanu na brodu Diamond Princess još 14 dana.

Nakon što se brod usidrio u luci Yokohama, južno od Tokija, nekoliko desetaka pripadnika medicinskog osoblja stiglo je na brod kako bi ispitali zdravlje svih 2,5 hiljade putnika i više od hiljadu članova posade.

Japan je prije ovoga imao 20 slučajeva koronavirusa.

NEMA KOMENTARA