Emmanuel Macron najavio pravila za islam u Francuskoj

Radiosarajevo.ba
Emmanuel Macron najavio pravila za islam u Francuskoj
Foto: Fena / Emmanuel Macron
Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u ponedjeljak da će početi raditi na "okvirima i pravilima" za islam u Francuskoj prenijele su agencije.

Macron je tokom godišnjeg obraćanja na zajedničkoj sjednici parlamenta rekao da "Francuska nema razloga imati više problema s islamom nego s bilo kojom drugom religijom".

Međutim rekao je da "postoji radikalno, agresivno čitanje islama koje dovodi u pitanje naša pravila i zakone kao slobodne države i društva čija načela ne slušaju vjerske parole."

Macron je rekao da većina francuskih muslimana odobrava sekularnost gdje "društvo i država poštuju vjernike, a vjernici poštuju društvo i načela države koja pripada svima".

"Zato ćemo, počevši od jeseni, razjasniti tu situaciju dajući islamu okvir i pravila, uz jamstvo da će svugdje biti prakticiran u skladu sa zakonima Republike. Učinit ćemo to s francuskim narodom koji pripada toj religiji i njegovim predstavnicima", istaknuo je Macron.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije