Elon Musk se oglasio nakon tvrdnji da je spriječio ukrajinski napad na Ruse: "Evo šta sam uradio..."

0
Radiosarajevo.ba
Elon Musk se oglasio nakon tvrdnji da je spriječio ukrajinski napad na Ruse: "Evo šta sam uradio..."
Foto: EPA-EFE / Elon Musk

Milijarder Elon Musk potvrdio je da je spriječio ukrajinski napad na bazu ruske mornarice prošle godine tako što je odbio zahtjev Kijeva da aktivira pristup internetu u Crnom moru u blizini Krima koji je "anektirala" Moskva.

Satelitska internetska usluga Starlink, kojom upravlja kompanija SpaceX u Muskovom vlasništvu, postavljena je u Ukrajini ubrzo nakon što ju je Rusija napala u februaru 2022.

"Postojao je hitan zahtjev vladinih vlasti da se aktivira Starlink sve do Sevastopolja. Očita namjera je bila potopiti većinu ruske flote", objavio je Musk u četvrtak na društvenoj mreži X (bivši Twitter).

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Grad Sevastopolj baza je ruske Crnomorske flote na poluotoku Krimu, koji je Moskva pripojila 2014. godine.

"Da sam pristao na njihov zahtjev, tada bi SpaceX bio eksplicitno suučesnik u velikom činu rata i eskalaciji sukoba", rekao je Musk.

Musk je to objavio kao odgovor na objavljeni dio iz nadolazeće biografije tehnološkog tajkuna Waltera Isaacsona.

U tekstu koji je u četvrtak objavio The Washington Post, Isaacson je napisao da je u septembru prošle godine "ukrajinska vojska pokušavala tajni napad na rusku mornaričku flotu baziranu u Sevastopolju na Krimu slanjem šest malih bespilotnih podmornica napunjenih eksplozivom, i da su koristili Starlink da ih dovede do cilja."

Musk je potom "razgovarao s ruskim ambasadorom u Sjedinjenim Državama... (koji) mu je izričito rekao da bi ukrajinski napad na Krim doveo do nuklearnog odgovora."

Musk je "potajno rekao svojim inženjerima da isključe pokrivenost unutar 100 kilometara od obale Krima. Kao rezultat toga, kada su se ukrajinske podmornice bespilotne letjelice približile ruskoj floti u Sevastopolju, izgubile su vezu i potom ih je more kasnije izbacilo na obalu."

Musk je potajno razgovarao s Rusima: Sabotirao ukrajinsku operaciju kod Krima

Musk je potajno razgovarao s Rusima: Sabotirao ukrajinsku operaciju kod Krima

U drugom postu u četvrtak, Musk je uzvratio na Isaacsonov račun: "Regije Starlinka o kojima je riječ nisu aktivirane. SpaceX nije ništa deaktivirao."

Bivši ruski predsjednik i visoki sigurnosni dužnosnik Dmitrij Medvedev, odgovarajući na Isaacsonovo opisivanje incidenta, pohvalio je Muska.

"(Musk) je bio zabrinut zbog osvetničkog nuklearnog udara", objavio je Medvedev na X-u. "Ako je istina ono što je Isaacson napisao u svojoj knjizi, onda izgleda da je Musk posljednji pametan um u Sjevernoj Americi. Ili, u najmanju ruku, u rodno neutralnoj Americi, on je taj koji ima muda."

Musk je nakon ovoga pozvao na primirje: "Obje strane bi trebale pristati na primirje. Svakim danom koji prolazi sve više ukrajinske i ruske omladine umire kako bi dobili i izgubili male komade zemlje, s granicama koje se jedva mijenjaju. Ovo nije vrijedno njihovih života."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije