Elitni Brabusovi specijalci su noćna mora ruske vojske: 'Za jednu noć smo ubili sedam Rusa...'

1
Radiosarajevo.ba
Elitni Brabusovi specijalci su noćna mora ruske vojske: 'Za jednu noć smo ubili sedam Rusa...'
Foto: AA / Ilustracija

Kada su Rusi tek napali Ukrajinu, male skupine ukrajinskih boraca su oko Kijeva ili Černigoja, pogotovo u šumovitim područjima, izvodile male, iznenadne napade na ruske snage.

Skupine lokalnih branitelja u autima, naoružani protutenkovskim granatama poput Javelina, napadale su iz zasjede ruske kolone i tako, na desecima mjesta, razbijale rusku vojnu hobotnicu koja je planirala u samo nekoliko dana zauzeti Ukrajinu.

Odvažni, brzi i ludo hrabri, tada su ih zvali izviđačkim jedinicama, od onda su uključeni u regularnu vojsku. Niz je sličnih skupina koje djeluju pod okriljem raznih ukrajinskih obavještajnih agencija. Američki CNN objavio je priču o jednoj takvoj skupini koja do danas izvodi tajne operacije u neprijateljskoj pozadini. To su taktički zadaci sa strateškim učinkom: naprimjer, ubijanje ruskih časnika kako bi potkopali moral napadača.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ukrajinske vojnike koji su prošli obuku za specijalce vodi ukrajinski časnik, pod nadimkom Brabus. Novinarima CNN-a je ispričao kako su se on i njegovi vojnici početkom marta, kada je istok Ukrajine još bio pod snijegom, kroz šumu prikrali prvim ruskim linijama južno od Bakhmuta. Imali su informaciju da je trenutak smjene ruskih postrojbi, što bi značilo da će na terenu biti više vojnika nego inače, i što je još važnije, da ostaju oni manje iskusni i skloni greškama.

Novinarima CNN-a pokazao je video: Rusi su zapucali na njih. Razvila se bitka usred noći, što je sve snimljeno uz pomoć uređaja za noćno nišanjenje na Brabusovom snajperu. Tačno je snimljeno kako cilja svijetlu figuricu, i kako kamera potom poskoči, a mali duh se sruši na zemlju. I tako ponovo.

Jevgenij Prigožin neodlučan, Wagner neće ostati u Ukrajini?

Jevgenij Prigožin neodlučan, Wagner neće ostati u Ukrajini?

"S lijeve strane su bile njihove zemunice i rovovi odakle su mogli vidjeti naše položaje. Eliminirali smo ih, odnosno ja sam eliminirao vojnike s lijevog boka", objašnjava Brabus šturim vojnim jezikom. Zadatak njegove ekipe bili su ruski zapovjednici. "Mi smo diverzantsko-izviđačka grupa. Mi smo izvršili izviđanje, dobili smo podatke, pripremili operaciju", kaže Brabus.

"Koliko ste Rusa ubili te noći?" pita novinar CNN-a.

"Sedam", odgovara Brabus.

Zelenski stigao u Herson nakon oštećenja brane Kahovka: 'Naš zadatak je da zaštitimo živote ljudi'

Zelenski stigao u Herson nakon oštećenja brane Kahovka: 'Naš zadatak je da zaštitimo živote ljudi'

Video bilježi njegov glas kako pucketa preko radija, "u sridu, savršeno". "S ovim ubijam puno Rusa, puno", kaže Brabus za CNN. Njegov je cilj izazvati haos u ruskim redovima, prenosi Jutarnji.

CNN piše da se čini da je, otkako su Brabus i njegova ekipa bili u Bahmutu, došlo do nereda i anarhije među ruskim zapovjednicima. Wagnerovci Jevgenija Prigožina, koji drže grad, uhitili su i pretukli zapovjednika susjedne ruske 72. brigade. Objavili su snimku na kojoj povrijeđeni Rus "priznaje" da je pijan i puca po njima. Pretukli su ga i pustili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije