Elitna jedinica ukrajinske vojske najveća noćna mora Putina: Udaramo ih dok spavaju

3
Radiosarajevo.ba
Elitna jedinica ukrajinske vojske najveća noćna mora Putina: Udaramo ih dok spavaju
Foto: TW / Times / Dnevno imaju 300 misija, a nisu specijalci

Elitna jedinica ukrajinske vojske naoružana dronovima uništila je desetke "prioritetnih" meta jer je ruske trupe napala dok su spavale.

Aerorozvidka (u slobodnom prijevodu aeroizviđanje), specijalna jedinica za zračno izviđanje, uništava ruske tenkove, mobilne komandne kamione i vozila koja nose elektroničku opremu od samog početka ruske invazije na Ukrajinu.

"Napadamo noću, dok Rusi spavaju", rekao je Jaroslav Hončar, komandant Aerorozvidke.

Pukotina na staklu automobila učesnika Marša mira podsjeća na Cvijet Srebrenice

Pukotina na staklu automobila učesnika Marša mira podsjeća na Cvijet Srebrenice

Jedinica broji 50 grupa stručnih pilota dronova, a baza joj je u Kijevu, piše The Times, prenosi Jutarnji.

Hončar kaže da se ruske trupe ne kreću noću. Rusi svoje tenkove skrivaju između kuća u selima jer znaju da ih Ukrajinci neće napasti zbog rizika od usmrćivanja ili povrijeđivanja civila.

Aerorozvidka primarno napada nepokretne konvoje. Jedinica koristi robusne dronove s osam rotora koji su naoružani protutenkovskim granatama i opremljeni termalnim kamerama.

"Noću je nemoguće vidjeti naše dronove", rekao je za The Times jedan pripadnik jedinice koji je želio ostati anoniman.

"Čim lociramo najvažniji kamion u konvoju, napadamo ga. Možemo to napraviti bez da prouzročimo veliku kolateralnu štetu, čak i u selima. Noću im se možete približiti."

Aerorozvidkina flota raspolaže jeftinim komercijalnim dronovima i robusnim posebno izrađenim dronovima s osam rotora koje održavaju inženjeri iz jedinice.

Dron imena R18 najjači je dron u Aerorozvidkinoj floti. Može prevaliti put od četiri kilometra, letjeti 40 minuta i na ruske tenkove bacati bombe teške pet kilograma. R18 smatra se najboljim uređajem za noćne operacije u ukrajinskoj vojski jer može precizno izviđati, usmjeravati artiljerijsku vatru te bacati eksploziv na tenkove i kamione za elektroničko ratovanje.

Jedinica na raspolaganju ima i dron imena PD-1, izviđački dron koji u zraku može provesti osam sati.

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije