Ekvador se navodno sprema da izruči Juliana Assangea

Radiosarajevo.ba
Ekvador se navodno sprema da izruči Juliana Assangea
Foto: Arhiv / Julian Assange
Osnivač WikiLeaks-a Julian Assange uskoro bi mogao biti izbačen ambasade Ekvadora u Londonu, gdje se nalazi od 2012. godine. Slate tvrdi da se Ekvador priprema da povuče azil Assange-u poslije šestogodišnjeg pritiska od SAD i Ujedinjenog Kraljevstva.

Intercept's Glenn Greenwald izvještava da predsjednik Ekvadora Lenin Moreno je spreman da finalizira dogovor o predaji Assange narednih dana. Moreno, je izabran za predsjednika u maju, dao je do znanja da se ne slaže sa ulogom njegove zemlje u zaštiti Assange, kojeg je on okarakterizirao kao hakera, te kao kamen u cipeli njegovoj administraciji i naslijeđeni problem.

Ekvadorske vlasti ističe kako se ne slažu sa separatističkim prokretom u Kataloniji koji je vodio do pritužbi u Španiji. Pokazatelj napetih odnosa Assange i njegovih domaćina je i to što su mu zabranili pristup internetu, te mu ograničili dolazaka posjtilaca.  

Glavni odgovorni urednik Ruskih vijesti izjavio je kako se vlasti na Ekvadoru spremaju da predaju Assange u narednih nekoliko sedmica. Greenwald ističe da izvori bliski ekvadorskoj vladi govore kako Moreno završave pregovore, a možda ih je čak i već završio, o predaji Assange-a možda čak i ove sedmice. 

Snimak koji je postavljen na internetu pokazuje kako se iznosi namještaj iz ambasade Ekvadora u Londono, što je dodatno potaknulo špekulacije o Assange-ovoj budućnosti.

 Podsjećamo Assange je u Ambasadi od kada je pobjegao iz Švedske nakon optužbi o seksualnom napastvovanju i silovanju. Tužioci iz Švedske su odbacije tužbe, ipak on bi se mogao suočiti sa procesima i zatvorom. Ono što najviše brine Assange je da bi SAD mogle tražiti od vlasti u Ujedinjenom Kraljevstvu da ga isporuče njima zbog objavljivanja tajnih dokumenata. 

Izvori bliski Assange-u tvrde SAD vrše oritisak na Ekvador da izbace Assane-a, pa čak i prijete da će im blokirati MMF-om kredit, ako nastave pružati pomoć osnivaču WikiLeaks koji živi u njihovoj amabasadi.

 

 

 

 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije