Eksperti vrlo zabrinuti: SAD bi mogle imati 100 hiljada novih slučajeva dnevno

Hina
Eksperti vrlo zabrinuti: SAD bi mogle imati 100 hiljada novih slučajeva dnevno
Foto: EPA - EFE/ Radiosarajevo.ba / Anthony Fauci

Sjedinjene Države idu u pogrešnom smjeru i moglo bi nam se dogoditi da dnevno imamo 100.000 novih slučajeva zaraze novim koronavirusom, izjavio je Anthony Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti.

"Idemo u pogrešnom smjeru i očito je da ne kontroliramo situaciju. Ne bi me iznenadilo da imamo 100.000 novih slučajeva zaraze dnevno", kazao je Fauci tokom saslušanja u američkom Senatu.

Fauci je rekao da je vrlo zabrinut situacijom u Floridi, Teksasu, Kaliforniji i Arizoni, budući da skoro 50 posto novih slučajeva u SAD-u dolazi iz te četiri savezne države.

U ponedjeljak je u SAD-u zabilježeno 41.000 novih slučajeva zaraze, a u utorak oko 45.000. Sjedinjene Države su najpogođenija zemlja na svijetu pandemijom koronavirusa sa 2.727.300 zaraženih i 130.106 umrlih.

Fauci je rekao da postoji zabrinjavajući "sve ili ništa" fenomen, po kojem države ili u potpunosti provode stroge epidemiološke mjere, ili su se prerano otvorile, a ljudi pohrlili u barove i javne prostore zanemarujući javnozdravstvene preporuke.

Također, kazao je da nema garancije da će Sjedinjene Države imati učinkovitu vakcinu protiv infekcije COVID-19 do početka iduće godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije