Egipatski parlamentarci: Nikab nije u skladu sa islamskim običajima

Radiosarajevo.ba
Egipatski parlamentarci: Nikab nije u skladu sa islamskim običajima

Stotine egipatskih pravnika rade na prijedlogu zakona kojim će se ženama zabraniti nošenje nikaba, odnosno pokrivanja lica iz religijskih razloga, javile su Gulf News.  

Pokret je započeo na Univerzitetu Kairo, vodećoj egipatskoj visokoškolskoj instituciji, koja je zabranila predavačicama da nose veo preko lica, pravdajući to potrebom uspostavljanja bolje komunikacije između nastavnog osoblja i studenata.

"Zalažemo se za umjereni Islam", rekla je  Amna Nuseir, članica parlamenta i profesorica. "Islam ne zahtijeva nošenje nikaba, šta više, to nema islamsko porijeklo. Kuran poziva žene na skromnost i pokrivanje kose", istakla je. 

Nikab, veo koji pokriva veliki dio ženinog lica, u Egiptu nosi manji broj žena. Često je povezan s konzervativnijim shvaćanjem islama. I dok konzervativci u zemlji tvrde da je nikab stvar osobnog izbora, drugi vjerski učenjaci ga kritiziraju, govoreći da je to, zapravo, red-islamsko pokrivalo za žene koje odražava plemensku praksu i da nema veze sa religijom. 

I drugi poslanici tvrde da nošenje takvog vela nije u sladu sa islamskim običajima, kao i da Kuran zahtijeva samo da se žene oblače skromno i pokrivaju kosu, ali ne i lice.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije